Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Власт да схвати коме је одговорна"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 12. 2014.

Извор: Б92

"Власт да схвати коме је одговорна"

Напредак у слободном приступу информацијама постоји, али власт и даље не схвата да су они одговорни јавности, каже Родољуб Шабић.

 

"Проблема има много. Мора да се ради на мењању односа власти и јавности. Многима није јасна представа да су они одговорни јавности, да су они дужни да у сваком тренутку полажу рачуне грађанима од којих су добили мандат и од којих добијајо паре”, рекао је повереник за информације од јавног значаја и заштиту података у Кажипрсту Б92.

Шабић каже да се по објективним мерилима може рећи да смо по питању слободе приступа информацијама за претходних 10 година направили значајан помак и да је у питању процес који је континуиран и који треба унапређивати. 

"Што се тиче односа са парламентом, сем неких појединачних изузетака, он је увек одлукама стајао иза независних институција. Што се влада које су се мењале тиче, однос је другачији. Влада контролише оно што је главно, а то су новац и услови за рад и ту је било проблема. Ипак, најважније је што су закон препознали грађани, новинари, цивилно друштво, користе га до краја и они активирају институцију повереника", наводи Шабић. 

Коментаришући то што Министарство одбране листу "Данас" није доставило податке о ремонту "мигова", као и то што Б92 није добио одговоре из “Србијагаса”, повереник каже: 

"Да функционишу други механизми, који нису на располагању поверенику, то не би био тежак посао, али, да се разумемо, нигде у свету тај закон не функционише стопостотно. И старе демократије имају проблем на релацији извршне власти са јавношћу.” 

Поводом информације да су на сајту Агенције за приватизацију неовлашћено објављени подаци о личности за 5.190.396 грађана Србије, Шабић каже да је то недопустиво. 
"Тај линк је блокиран, али једно време је заштићена база података, којој је требало да буде омогућен приступ огранилченом броју људи, била доступна онлајн преко активног линка сајта Агенције. То је скандалозно, то је релевантно у глобалним размерама, то је повод да држава промени однос према заштити података о личности", рекао је Шабић. 

Он додаје и да је у сфери заштите података неупоредиво лошије стање него код приступа информацијама од јавног значаја. 

"Хакерска група је презентовала податке, али то са овим нема везе. Према ономе што сам видео, та скромнија база вуче порекло из базе сигурних бирача неке странке. Поента је да је за тај упад вероватно било потребно неко хакерско деловање, а да за упад у ону џиновску базу је потребно само мало претражити сајт", рекао је Шабић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси