Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Промоција књиге Милорада Вучелића 'Има ли овде Срба'
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 12. 2014.

Извор: dnevno.rs

Промоција књиге Милорада Вучелића 'Има ли овде Срба'

Промоција књиге Милорада Вучелића 'Има ли овде Срба' одржана је у Културном центру Новог Сада, у препуној сали Трибине младих. Осим аутора, на промоцији су говорили и директор КЦНС др Андреј Фајгељ, академик Рајко Петров Ного, управник библиотеке Матице српске Селимир Радуловић и професор опште књижевности и теорије књижевности Јован Попов.

Дугогодишњи новинар са богатом каријером, директор и уредник недељника „Печат", Милорад Вучелић своје уводнике преточио је у књигу. Пишући за „Печат", протеклих седам година, створио је уводнике који говоре о разбијању некадашње Југославије и одржавању патриотизма. Ипак, како је рекао, не сматра да је његово дело идеолошко, већ да оно брине о националном идентитету српског народа. У књигу су уткани сви чланци које је Вучелић написао на тему актуелних дешавања од 2008. године до Бриселског споразума, као и други актуелни догађаји.

Директор Културног центра Новог Сада Андреј Фајгељ сматра да је књига „Има ли овде Срба", од корице до корице смела и монолитна али са једним изузетком.

–  У предговору, аутор сасвим нетипично за њега делује као да се правда када објашњава зашто је уводнике који су већ објављени у „Печату" сабрао и издао у виду јединствене књиге. Оно што је књига добила сједињавањем је то да је, заправо, постала хроника једног времена, и као таква отворила димензију које смо ми као народ ретко свесни – рекао је Фајгељ наглашивши да је то димензија трајања у којој се посматра процес и логика, јер је све остало збир инцидената и грешака које се понављају, а које нисмо научили из историје.

Милорад Вучелић за ову књигу каже да представља његов унутрашњи живот, иако је он писао о

ономе што је битно за његову земљу. Ипак, показало се да у овом делу говори и о себи.

–  Није лако писати из недеље у недељу, али „Печат" је један од листова који има изузетне сараднике којима теме долазе саме од себе и чији текстови имају одређену тежину. Овај лист је једним делом срушио стереотип који влада, а то је да је наш народ крив за све. Оваквих стереотипа ће увек бити, али треба се борити против њих. Наслов ове књиге намерно нема знак питања јер ја верујем да Срба има, итекако – рекао је Вучелић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси