Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинари изгубљени у преводу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 12. 2014.

Аутор: Д. Буквић Извор: Политика

Новинари изгубљени у преводу

Информационо срце јучерашњег првог дана самита била је велика дворана у Палати „Србија”, где су били смештени представници медија.

Новинари су седели за огромним округлим столом, унутар којег су постављена четири екрана за праћење догађаја. Многи од њих према протоколу су дошли до предвиђених 15 часова и то без икаквих проблема, јер су безбедносне контроле биле добро организоване.

Тада су још у току били билатерални састанци премијера Вучића са делегацијама земаља учесница, па су журналисти искористили прилику да се припреме за предстојећа „ударна дешавања”: заједничко фотографисање највиших представника свих 17 држава, централни самит у суседној дворани и званичне изјаве кинеског и српског премијера.

И док су поједини представници медија искористили тај „празан ход” до почетка главних догађаја да провере мејл или статусе на „Фејсбуку”, било је и оних који су увелико извештавали своје редакције о току догађаја. Како се ближио почетак самита, стигло је и „појачање” - кинески новинари који су дошли са економског форума у Центру „Сава”.

Будући да је заједничко фотографисање уследило за око сат времена закашњења, постројени фоторепортери и сниматељи оставили су своје апарате и камере и размилели се по Палати „Србија” у потрази за освежењем - кафом и водом.

Да не буде све како треба, побринула се и техника: у појединим моментима за време самита, превод на српски у слушалицама које су користили новинари мешао се с преводом на кинески и енглески, а у појединим моментима се и тон искључивао. Као да је за то знао и кинески премијер када је за то време, у обраћању учесницима рекао да су нам, „да би се сарадња развијала у пуном замаху, потребни и врсни преводиоци”, најављујући стипендирање размене студената између Кине и земаља ЦЕЕ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси