Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Лист "Јединство" обележио 70 година рада
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 12. 2014.

Извор: Танјуг

Лист "Јединство" обележио 70 година рада

Приштински лист “Јединство” прославио је на свечаности у Косовској Митровици 70 година постојања.

Генерални директор "Јединства" Светозар Влаховић истакао је да је “Јединство” увек било и увек ће бити са својим народом на Косову и Метохији.

"Јединство” је оно што представља српски народ, и једна од окосница српског народа на Косову и Метохији, не само због упорног и стандардног држања језичких норми, не само због политике која се односи искључиво на опстанак, на борбу, на праведност и на истину на овим просторима, не само због угрожености која не мањка ни у овим тренуцима”, казао је Влаховић.

“Управо због свега тога "Јединство" има свој значај у овом нашем турбулентном времену а видећи вас овако на овом нашем заједничком скупу, верујем да мислите исто што и ми, мислимо исто што и многи који данас нису могли бити овде али су упутили срдачне позраве свима нама који славимо овај велики јубилеј. У то име желим много јубилеја не само "Јединству" него и свим српским институцијама на Косову и Метохији”, подвукао је Влаховић.

Народни посланик и члан Управног одбора за културу Скупштине Србије Мирко Крлић истакао је да је “Јединство” јединствено по томе што је то једини лист на свету који нема читаоце већ има народ.

“Иза њега стоји цео народ, "Јединство" дели судбину свог народа свих ових 70 година. Због тога је јако важно што оваква институција постоји у овом грозду српског народа. И због тога посебно желим да поздравим данашње раднике "Јединства", новинаре и оне који су то до скоро били. Знам, јер сам некад делио тај хлеб, да су можда васе жеље, инспирације и таленти у вашим главама вреднијих, јачих, већих, финансијски снажнијих и утицајнијих информативних агенција. Али само то што сте део "Јединства", доказује да сте део народа са Косова и Метохије. И нека то буде ваш понос”, рекао је Крлић.

Велику повељу “Јединства” за изузетан допринос у развоју новинарства и издаваштва добила је Рада Комазец, менаџер ове куће.

Пре неколико година, лист “Јединство” установио је и награду “Мирко Чупић” а ове године по одлуци жирија ову награду добила је новинарка “Вечерњих новости” Драгана Зечевић, за истину и храброст исказану у многим текстовима о животу и раду и судбини српског народа на Косову и Метохији.

Привремени орган општине Косовска Митровица доделио је захвалницу “Јединству” за успешну сарадњу, допринос јачању српског језика и за објективно информисање грађана Косовске Митровице.

Председник Привременог органа Александар Спирић нагласио је да “Јединство” на неки начин представља ослонац српског народа јер је истинито, првовремено и објективно.

“Наша тежња је да као град Косовска Митровица помогнемо у 2015. години листу "Јединство" да постане дневни лист као некада јер они то залужују, имајући у виду да је велики број новинарских имена потекао управо из ове куће.
"Јединство", као што му и назив каже, окупља нас и тера да градимо бољи, мирнији и јединственији живот”, рекао је Спирић.

Генерални секретар Удружења новинара Србије (УНС) Нино Брајовић уручио је поклон УНС-а “Јединству” - репринт издање “Зборник новина српских” из 1834. године, пожелевши им да опет постану дневни лист.

“УНС у свим вашим напорима биће вам искрени савезник као и до сада. Оно што бих желео јесте, не само да вам честитам 70. рођендан, него да вам пожелим да “Јединство” једног дана, као што је и 25 година у својој богатој 70-годишњој историји било дневни лист, буде поново дневно информативно гласило, не само косовских Срба него и дневно информативно гласило које ће имати као што је и имало значајан и важан утицај на јавни живот Косова и Метохије”, рекао је Брајовић.

Лист “Јединство“ је једино штампано гласило на српском језику на Косову и Метохији које од 1999. године након протеривања из Приштине излази у Косовској Митровици.

"Јединство" је први пут штампано 1944. године, а седиште му је било у Приштини до 1999. године.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси