Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Информер ми угрожава личну безбедност
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 01. 2015.

Аутор: Д. Д. Извор: Данас

Информер ми угрожава личну безбедност

Дневни лист Информер је објављивањем текста са насловом „Председник НУНС нема ништа против 'убиства Вучића'" угрозио моју личну безбедност, јер оптужбе да подржавам идеје о убиству премијера Александра Вучића нису ни наивне ни безопасне, каже за Данас Вукашин Обрадовић, председник Независног удружења новинара Србије.

Како је објавио на друштвеним мрежама, Обрадовићу је новинарка Информера послала СМС поруку којом га моли за коментар његових твитова о новинару Миловану Бркићу и његовом тексту у Таблоиду у којем се позива на убиство премијера, са питањем ,,да ли је тачно да на неки чудан начин, има разумевања за то што он ради?" и ,,да ли је Таблоид добар пандан позитивним насловницама о Вучићу или не?"

Обрадовић је на то одговорио да нема намеру да се правда и објашњава да ли подржава неког ко позива на убиство премијера. „Колумна Милована Бркића је случај којим треба да се бави тужилаштво и уместо што гањате вештице по новинарским удружењима, препоручио бих вам да се обратите надлежним органима", одговорио је новинарки Обрадовић додајући да је Бркић давно искључен из НУНСа.

Након тога на насловној страни Информера је освануо наслов „Председник НУНС нема ништа против убиства Вучића".  Обрадовић објашњава за Данас да је бесмислено уопште полемисати са оптужбама  о наводној подршци убиству премијера, нарочито јер су се, како каже, НУНС и он сасвим јасно одредили и према аутору и садржини текста Милована Бркића у Таблоиду.

Објављивање оваквих садржаја је, понавља он, недопустиво и представља грубо кршење свих професионалних стандарда. Према његовим речима, о тексту би пре свега требало да се изјасне Тужилаштво и Министарство културе и информисања и одговоре на питање да ли је прекршен закон.

Овакви текстови највише штете наносе управо новинарима и медијима. Харанга која је потом уследила против оних који наводно подржавају овакво 'новинарство', има заправо за циљ стварање привида да се против премијера води некаква медијска хајка, у којој ето и НУНС учествује, што наравно није тачно.

Уосталом, ових дана је објављена анализа из које се види да се Александар Вучић, у 2014, нашао на 877 насловних страна најважнијих дневних листова и само шест пута у негативном контексту. Ова чињеница, наравно, не сме бити оправдање за Бркићев текст, али може бити згодна поштапалица за доказивање како у Србији цвета слобода изражавања јер могу да   се штампају и овакве неподопштине, наводи Обрадовић. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси