Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Масакр у Паризу, 12 мртвих
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 01. 2015.

Масакр у Паризу, 12 мртвих

Десет новинара и два полицајца убијена у нападу на седиште сатиричног листа "Шарли ебдо". Полиција трага за нападачима. Маскирани нападачи наоружани аутоматским пушкама упали су у редакцију листа Шарли ебдо вичући "Алах акбар!" (Бог је велики) и "Осветили смо пророка!", и отворили паљбу. Према извештајима неких медија, нападачи су имали и ракетни бацач.

 

Запослени у листу су се склонили на кров зграде, а нападачи су се сукобили с полицијом. Маскирани терористи су, одлазећи из редакције листа, ранили једног полицајца а потом га убили. Затим су ускочили у возило које их је чекало и бежећи оборили једног пешака.

На полицијским аутомобилима, фасадама и излозима виде се рупе од метака.

Представник полиције Роко Контенто описао је место напада као "кланицу".

Екстремистичка Исламска држава запретила је Француској нападима, а петнаестак минута пре пуцњаве, часопис је преко Твитера објавио карикатуру лидера Исламске државе, Абу Бакра ел Багдадија.

У пуцњави је убијено дванаест особа, осам особа је рањено, од којих је четворо у критичном стању, рекао је француски министар унутрашњих послова Бернар Казнев.

Адвокат магазина Ришар Малка навео је да су међу 12 убијених главни уредник Стефан Шарбоније, звани Шарб, и још тројица карикатуриста познатих у целој Француској као Каби, Тинјус и Волински, пренела је агенција Франс прес.

Влада у Паризу је саопштила да је ниво националне безбедности у Паризу повишен на највиши степен, што значи да је проглашена узбуна због напада.

На лицу места председник Француске Франсоа Оланд оценио је да је смртоносни напад на редакцију терористички напад и да је у протеклим недељама осујећено неколико других терористичких напада, преноси АП.

Истакао је да ће они који су одговорни за тај злочин бити приведени правди.

"Нико не сме да нападне слободу. У шоку смо и сада морамо да покажемо колико смо уједињени. Полиција трага за нападачима и пронаћи ће их. Тражићемо их све док их не нађемо", рекао је Оланд испред зграде у којој се налази редакција листаШарли ебдо.

Председник Француске је истакао да је широм Француске безбедност подигнута на виши ниво и најавио хитан састанак највиших државних званичника.

Шарли ебдо је више пута објављивао провокативне карикатуре, а медији подсећају да је у редакцији листа 2011. године био подметнут пожар, после најаве да ће у штампу бити пуштен број под називом "Шарија ебдо", с "Мухамедом као главним и одговорним уредником".

Цео свет осуђује напад

Арапска лига је осудила данашњи напад на редакцију листа Шарли ебдо, као и Египат, који га је назвао кривичним делом.

Турски министар спољних послова Mевлут Чавушоглу рекао је да његова земља осуђује тероризам без обзира на то одакле долази и у ком је облику, и подсетио да Турска већ дуже време упозорава на опасност од терориста.

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер осудио је напад називајући га "недопустивим, варварским чином".

Генерални секретар УН Бан Кимун изразио је огорченост због терористичког напада, који је окарактерисао као ужасан и хладнокрван злочин који се не може ничим оправдати, јавио је Ројтерс.

"Намера овог ужасног напада је да изазове поделе", рекао је Бан новинарима и додао да "не смемо упасти у ту замку".

Ивица Дачић, председавајући ОЕБС-у и српски министар спољних послова, осудио је заједно са генералним секретаром ОЕБС-а Ламбертом Занијером терористички напад, рекавши да је реч о нападу на слободу изражавања.

"Ја сам шокиран вестима о нападу на редакцију 'Шарли ебдоа' у Паризу у коме је убијено и рањено много људи. Насиље над новинарима је неприхватљиво и требало би да буде третирано као напад на друштво у целини. Тероризам у било ком облику никада се не може толерисати или оправдати", поручио је Дачић.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је, преко Твитера, упутио изразе солидарности Француској и оценио да је реч о гнусном нападу на медијске слободе.

Истовремено, нападе је осудио и шеф дипломатије председавајуће Летоније Едгарс Ринкевичс.

"Бела кућа саосећа са породицама убијених и рањених у том нападу", рекао је портпарол америчког председника Џош Ирнест.

Председник Русије Владимир Путин упутио је саучешће жртвама напада и осудио све облике тероризма, објавио је његов портпарол Дмитриј Песков, пренео је Тас.

Немачка канцеларка Ангела Меркел такође је осудила напад и поручила да је у питању напад на слободу говора и слободу штампе.

Британски премијер Дејвид Камерон осудио је "одвратни" терористички чин и изразио солидарност са Француском. "Убиства почињена у Паризу су гнусна. Ми стојимо уз француски народ у борби притив тероризма и у одбрани слободе штампе", навео је Камерон на свом Твитер налогу.

Италијански премијер Матео Ренци оштро је осудио напад на Шарли ебдо, као и Ватикан и представница ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси