Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Србија жали, спремна да помогне Француској
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 01. 2015.

Извор: Танјуг, mondo.rs

Србија жали, спремна да помогне Француској

Највиши српски функционери осудили су терористучки напад у Паризу у ком је страдало 12 особа и понудили помоћ и подршку Француској у овом тешком тренутку. Председник Србије Томислав Николић упутио је данас телеграм саучешћа председнику Француске Франсоа Оланду.

"Драги господине председниче, ужаснути смо вестима о крвавом пиру терориста, најгорих екстремиста, усред Париза. Саосећамо најдубље са Вама и гнушамо се овог ужасног злочина", наводи се у телеграму председника Србије.

"Молимо Вас да породицама страдалих од руку злочинаца, пренесете најискреније саучешће целе Србије. Молимо се за душе пострадалих, на дан нашег највећег хришћанског празника - Божића. Стојимо уз братску Француску у овим тешким тренуцима", поручио је Николић, пренела је Служба за сарадњу с медијима председника Републике.

И премијер Србије Александар Вучић упутио је данас телеграм саучешћа председнику Владе Републике Француске Мануелу Валсу поводом напада у Паризу.

"У име Владе и народа Републике Србије и своје име, упућујем Вам најдубље саучешће због трагичног губитка људских живота у нападу у Паризу. У оваквом тренутку, тешко је наћи речи утехе за оне који су изгубили своје најдраже.

Ужаснути смо догађајем, али смо и сигурни да ће Република Француска и велика француска цивилизација, позната по својој толеранцији, знати да се избори са опасношћу коју тероризам носи. Република Србија ће, свим својим могућностима, да помогне борбу против тероризма, те највеће светске пошасти. Република Француска увек може да рачуна на искрену и пријатељску подршку Републике Србије", наводи се у телеграму премијера Вучића.

И српски министар спољњих послова Ивица Дачић, који председава ОЕБС, осудио је данас заједно са генералним секретаром ОЕБС Ламбертом Занијером терористички напад на редакцију француског сатиричног недељника "Шарли ебдо", рекавши да се ради о нападу на слободу изражавања.

"Ја сам шокиран вестима о нападу на редакцију 'Шарли ебдоа' у Паризу у коме је убијено и рањено много људи. Насиље над новинарима је неприхватљиво и требало би да буде третирано као напад на друштво у целини. Тероризам у било ком облику никада се не може толерисати или оправдати", поручио је Дачић.

Он је упутио саучешће ожалошћенима и пожелео брз опоравак рањенима.

У данашњем нападу на редакцију сатиричног листа "Шарли ебдо", у центру Париза, убијено је 10 новинара, међу којима главни и одговорни уредник листа, и двојица полицајаца, известили су медији.

Адвокат магазина Ришар Малка навео је да су међу 12 убијених главни уредник Стефан Шарбоније, звани Шарб, и још тројица карикатуриста познатих у целој Француској као Каби, Тињус и Волински, пренела је Агенција Франс прес.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси