Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Напад у Паризу је и напад на дух толеранције
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 01. 2015.

Аутор: Kristof Haselbah Извор: DW

Коментар

Напад у Паризу је и напад на дух толеранције

Са свих страна стижу најоштрије осуде напада на француски лист Шарли Ебдо. То је напад на нашу слободу, али не смемо допустити да страда и наш дух толеранције, сматра Кристоф Хаселбах.

Овај напад није дошао потпуно неочекивано. Сатирички лист Шарли Ебдо (Charlie Hebdo) је већ 2009. објавио карикатуре Мухамеда из данског листа Јиландс Постен које су разбеснеле муслимане у читавом свету. Тада је изведен читав низ напада у исламским државама на данско и на представништва других земаља Запада.

2011. је запаљена редакција листа Шарли Ебдо у Паризу. То овај лист није спречило да и даље објављује сатиричке написе и карикатуре Мухамеда и ислама, између осталог и посебним издањем "Шарије" и издањем где се као главни уредник потписује "Мухамед". Вероватно није случајност ни то да је на насловници најновијег броја листа карикатура писца Мишела Уелбека. Он је управо објавио роман "Покорност" око којег се воде жучне расправе јер пише о Француској којој је на челу муслимански председник.

Сме ли неки лист да се шали с вером и њеним свецима? Наравно да сме, у оквиру закона те земље. Шарли Ебдо је увек изнова на зуб узимао и папу и побеђивао у судским споровима с католичким организацијама. Католици можда могу да се разбесне због спрдања с папом, али они уједно прихватају ту слободу.

Не можемо попустити у нашим слободама

Ту ни влада не сме да се меша. Било је добрих разлога зашто је тадашњи дански премијер Расмусен одбио све иницијативе за забрану таквих "светогрђа", како су карикатуре Мухамеда оцењивали муслимани широм света. А једна држава очекује од свих својих грађана да ће бити у стању да издрже критику. Муслимани ту не могу уживати неки посебан статус.

Након стравичног напада појавили су се И покушаји да се људи позову на суздржаност: "Ви сатиричари ислама, немојте претеривати, смирите се мало. Не желимо овде некакав верски рат." Али баш је то оно што ови терористи желе, добровољно одрицање и ограничење слободе. Таква уцена не сме имати успеха.

Успркос томе, човек може да се најежи при помисли на последице овог напада. Напетост између етничких група у Француској, која је ионако велика, сада ће се повећати. У Француској је велик број грађана муслиманске вере. Многи од њих су незапослени и живе на рубу друштва. У неке четврти ни полиција више не сме да уђе.

С друге стране, екстремно десни Национални фронт хушка против странаца, а нарочито против муслимана. На изборима за Европски парламент прошле године, ова странка је освојила већину гласова. Сада ће њени бирачи бити уверени да су у праву. Отпор према исламу ће расти, бес међу муслиманима такође. А то је зачарани круг који води право у пакао.

Терористи ће победити и национализмом

А поседице се неће осетити само у Француској. У практично свим земљама Еуропске уније су протеклих година ојачале странке које заговарају непријатељство према странцима. Сада ће све оне рећи: "Видите, муслимани не спадају овамо. Они не могу да се интегришу." Ово злодело мањине унутар једне мањине убрзо ће постати ознака читаве религије и свих њених верника.

И у Немачкој с њеном популистичком Пегидом и "одбраном Запада" доста људи ће се лако пронаћи у паролама о опасности од наводне исламизације. Не смемо се заваравати, суживот неће постати лакши. Утолико је важније да останемо хладне главе.

Да, ово је ужасан напад на нашу слободу који се ничим и никако не може оправдати. Нећемо допустити да нам ико одузме ту слободу.

Али исто тако, не смемо допустити да нам ико одузме наш дух толеранције. Нема никаквог разлога да посумњамо у све муслимане или у могућност заједничког живота.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси