Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Рафали испаљени у слободу говора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 01. 2015.

Аутор: И. Х. Извор: Блиц

Рафали испаљени у слободу говора

Ово није само индивидуални злочиначки чин, већ и напад на све медијске раднике у свету. Убиство новинара је убиство слободне речи, каже за “Блиц” Вукашин Обрадовић, председник НУНС-а.

Он је у име Независног удружења новинара Србије најоштрије осудио масакр у редакцији париског сатиричног недељника и упозорио на озбиљне последице које би овај злочин могао да произведе.

У питању је један од најстрашнијих напада на слободу изражавања у читавом свету. Уз искрено саучешће породицама настрадалих, надамо се да ће се новинари одупрети великом притиску којем су изложени и наћи праве одговоре на дилеме које превазилазе националне оквире а тичу се безбедности медијских радника, изјавио је Обрадовић за “Блиц”.

Он је упозорио да више не постоји део света у којем су новинари потпуно безбедни. Слични догађаји су се у блиској прошлости одиграли и у Србији. Подаци показују да су у прошлој години забележена 24 напада на новинаре у нашој земљи, од чега 14 физичких, подсећа Обрадовић.

Удружење новинара Србије такође је осудило злочин у Паризу.

То је покушај застрашивања, али не очекујем да се светски медији уплаше, нити да реагују неком врстом бунта. Мислим да ће сви наставити да раде онако како су и до сада радили, каже за “Блиц” председница УНС-а Љиљана Смајловић.

Она сматра да су мале шансе да се париски сценарио одигра код нас. Овај терористички напад није само атак на слободу говора, већ и на француску спољну и унутрашњу политику сматра Љиљана Смајловић. УНС је послао поруку солидарности француским новинарима и замолио их да пренесу саучешће породицама жртава.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси