Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  СПЦ: Недопустиво вређање муслимана
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 01. 2015.

СПЦ: Недопустиво вређање муслимана

Портпарол Српске православне цркве (СПЦ) епископ бачки Иринеј изјавио је да су неки наши електронски и штампани медији пренели карикатуралне приказе исламског пророка Мухамеда, не водећи рачуна да на тај начин најгрубље вређају верска осећања и убеђења наших суграђана исламске вере.

 

Ти медији, како је рекао епископ Иринеј, на тај начин нехотице или из елементарног незнања, што их не ослобађа одговорности, подстичу нетрпељивост, па и отворено непријатељство према припадницима муслиманске вере, односно исламске заједнице, преноси Фонет.

Портпарол СПЦ је оценио да се ругање историјским личностима које су формирале верски идентитет стотина милиона наших савременика налази изван граница законом зајемченог слободног изражавања и да је апсолутно недопустиво.

Позивамо посленике наших медија да одмах престану са оваквим духовним насиљем и да поштују верска осећања свих грађана, поручио је Иринеј.

Иринеј се обратио исламским верницима и поручио им да изражава солидарност са њима и да их уверава да верници СПЦ, чија верска осећања су у појединим медијима на исти или сличан светогрдни начин изложена понижавајућим приказима, ни на који начин не одобравају такво схватање слободе стваралаштва и природе секуларног друштва.

На провокације ове врсте ми реагујемо Христовом молитвом: "Оче, опрости им јер не знају шта чине" и молитвом првог мученика новозаветне цркве, Светог архиђакона Стефана: "Боже, не урачунај им ово у грех", рекао је бачки епископ Иринеј.

Иринеј је истакао и да читав цивилизовани свет осуђује гнусни напад у Паризу у коме су терористи на радном месту убили 12 људи.

Заједно са православним српским народом изражавамо саучешће њиховим породицама и упућујемо молитве Господу за покој душа пострадалих, рекао је Иринеј.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

14.01.

2015.

Theodor [нерегистровани] у 18:36

ISTINA

Potpuno se slažem sa Episkopom Irinejom! Ne shvatam efekat karikature a još manje pojam slobode izražavanja sa ovom vrstom karikatura. Da li je bolje nekoga vređati ili ne vređati?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси