Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Технологија и новинарство: Си-Ен-Ен од сад ће извештавати уз помоћ беспилотних летелица!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 01. 2015.

Технологија и новинарство: Си-Ен-Ен од сад ће извештавати уз помоћ беспилотних летелица!

Са циљем да ову технологију примени у сврхе извештавања, Си-Ен-Ен потписао уговор са ФАА (Federal Aviation Administration) на подручју Сједињених Америчких Држава, чиме почиње експериментална фаза употребе беспилотних летелица у сврхе новинарства.

Вест о потписивању овог споразума потврдила је медијска кућа да је са ФАА склопила уговор под називом "Цооперативе Ресеарцх анд Девелопмент Агреемент", који омогућава Си-Ен-Ен-у креирање и прикупљање видео садржаја насталог помоћу беспилотних летелица.

Потпредседник медијског гиганта Давид Вигиланте, изјавио је да је реч о дуго планираној сарадњи која би додатно требала да испита границе употребе беспилотних летелица.

“Наш циљ јесте да одемо корак даље од садашње аматерске технологије и установимо које су све опције могуће када су продукција високо квалитетног садржаја и извештавање са терена у питању.”

Си-Ен-Ен ипак није прва кућа која је добила овакву дозволу. Само прошлог септембра Сједињене Америчке Државе одобриле су употребу дронова неколицини филмских и ТВ компанија, док је Си-Ен-Ен у сталну продукцијску поставку уврстио и тим задужен за операцију овим летелицама. Можда и најбољи пример употребе дронова у сврхе извештавања, представља управо документарац о Чернобиљу који је израдио CBC News.

Надзор летелица кључно питање

Колико је један овакав потез важан за развој новинарске професије, али и колико доприноси комерцијализацији беспилотних летелица, за Нетокрацију је прокоментарисао Петар Војиновић, аналитичар цивилног и војног ваздухопловства, те оснивач и уредник портала Tango Six.

"Главни изазов за комерцијалну (самим тим безбедну и регулаторно устројену) употребу беспилотних летећих објеката (како их дефинише српски закон) свуда на планети је сертификованост тих летелица, њихова безбедна интеграција у (контролисани) ваздушни простор и вештина њихових оператера.

Елементи који нису недостижни и који се паметнијом синхронизацијом већ постојеће технологије и “меким” (нерестриктивним) надзором могу врло лако достижи. На крају се све своди на флексибилност регулаторних тела да прихвате њихову распрострањеност и јдноставно прилагоде своје захтеве што нужно не значи небезбедне операције. Потпуно је разумно да се то прво дешава у Америци и наравно да је ФАА пионир у еволуцији оваквих ствари.

На питање како српско законодавство гледа на употребу оваквих летелица, Војиновић је изјавио да се у Републици Србији не дозвољава употреба дронова у комерцијалне сврхе без одобрења три надлежне институције. Ипак, то се често не дешава у пракси, али како каже, сигуран је да ће се и то убудуће променити".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси