Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јоксимовић: Стање у медијима поправљамо
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 01. 2015.

Аутор: С. Ч. Извор: Данас

Јадранка Јоксимовић, министарка за европске интеграције, о извештају о европском напретку Србије

Јоксимовић: Стање у медијима поправљамо

Није први пут да ЕУ изражава жаљење што нисмо увели санкције Русији и ускладили спољну политику са европском, али то није наша обавеза као кандидата за чланство, да у овој фази преговора у потпуности ускладимо спољну и безбедносну политику са ЕУ, коментарише за Данас Јадранка Јоксимовић, министарка без портфеља задужена за европске интеграције у Влади Србије једну од кључних замерки која се може прочитати у Нацрту извештаја о напретку Србије у европским интеграција у протеклој години.

 

Извештај је јуче поднео известилац ЕП за Србију Дејвид Мекалистер члановима Спољнополитичког одбора Европског парламента.

„Што се тиче изражавања жаљења због неувођења санкција, то је нешто што смо више пута чули ове године. Постоје очекивања али не и обавеза да се као земља кандидат морамо у потпуности, у овој фази преговора, ускладити са заједнич ком спољном и безбедносном политиком ЕУ. А и сам Мекалистер каже да смо по другим питањима у доброј мери ускладили своју политику са европском“, закључује Јадранка Јоксимовић.

Коментар Данасове саговорнице на, такође, истакнуту критику српских власти која се може прочитати у извештају Дејвида Мекалистера о лошој медијској ситуацији, односно угрожености слободе изражавања потврђује да у тој области „постоје ствари које могу да се поправе“.

„Када је реч о стањима у медијима, наравно да има ствари које могу да се поправе, зато смо и усвојили сет медијских закона, чијом применом од ове године очекујем да ће се подићи транспарентност власништва у медијима, одговорност јавно изговорене речи и финансирања јавних сервиса“, истиче Јоксимовић.

Она напомиње да је јуче представљен нацрт извештаја, након чега ће уследити период подношења амандмана чланова спољнополитичких одбора у Европском парламенту. Иначе, неусклађеност спољне и безбедносне политике са Европском унијом, лоши услови за потпуно остварење слободе изражавања у медијима, околности које одређују доношење закона по хитном поступку, изостанак законодавног оквира за заштиту сведока у суђењима за ратне злочине, као и истицање неопходности промене Устава како би се зајамчила независност правосуђа кључне су замерке Влади Србије у нацрту извештаја Дејвида Мекалистера.

У извештају се Србија конкретно позива „да усклади своју спољну и безбедносну политику с политиком ЕУ. Поздравља се доношење закона о јавном информисању и медијима, али се израж ава забринутост због „све горих услова за потпуно остварење слободе изражавања“, па се у том контексту наглашава потреба за потпуном транспарентношћу у погледу медијског власништва.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси