Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Македонски новинар ће правду тражити у Стразбуру
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 01. 2015.

Аутор: М. Којчић Извор: Данас

Македонски новинар ће правду тражити у Стразбуру

Нисам био у могућности да посетим свог клијента у скопском истражном затвору Шуто Оризари, пошто током викенда ништа не ради, али су ми чланови његове породице, који су му однели личне ствари, пренели да је добро, мада га ни они нису видели, каже за Данас Филип Медарски, адвокат македонског новинара Томислава Кежаровског, који је према судској одлуци донетој у четвртак, одмах следећег дана пребачен из кућног притвора у затвор на одслужење двогодишње затворске казне.

 

Пресуда је изазвала критике и протесте његових колега у региону, као и ОЕБСа и организација за заштиту људских права. Медарски, међутим, додаје да је у затвору другачији режим, те су и „тамошњи услови бољи него у притвору“ у којем је Кежаровски био својевремено.

Могућност коју нуди правосудни систем Макединије, наводи Медарски, јесте тзв. условни отпуст.

„Условни отпуст налаже да кад оптужени одслужи пола казне, остатак може да одслужи на условној слободи, али да у том периоду не почини нова кривична дела. У супротном, аутоматски се активира цела казна“, каже Медарски и додаје да је крајњи циљ тима одбране да се цео случај изложи Европском суду за људска права у Стразбуру.

„Свесрдно радимо на томе да исцрпимо све правне лекове који су нам на располагању да би тај циљ остварили. Уколико се утврди да су оптуженом повређена права, цео судски поступак се мора поновити“, наглашава Медарски.

Томислав Кежаровски је октобра 2013. у Скопљу осуђен на четири и по године затвора зато што је 2008. објавио два текста у часопису „Репортер 92“, у којима је открио идентитет заштићеног сведока у случају убиства, за кога се касније испоставило да је лажан.

Оптужени је после пресуде шест месеци провео у истражном затвору, након чега су му власти због међународних притисака дозволиле да остатак казне служи у кућном притвору.

Апелациони суд је скратио казну на две године затвора, с тим да Кежаровски уместо у кућном притвору, остатак казне од три месеца и десет дана одслужи у затвору. Македонски новинари кажу да њихов колега није смео бити осуђен због писања и сумњају да је пресуда донета под политичким притиском.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси