Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Треба ли нам министарство медија?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 01. 2015.

Извор: Б92

Треба ли нам министарство медија?

Да ли су проблеми у култури и у медијима сувише велики за једно министарство? Посланик СПС и редитељ Срђан Драгојевић предлаже раздвајања ова два ресора. Драгојевић верује да би раздвајање ресора културе и информисања помогло да се скрене пажња на проблеме и у једној и у другој области, и да се лакше крене ка њиховом решавању.

 

"Ја, који сам врло активан као члан скупштинског одобра за културу и информисање, понекад доживљавам фрустрацију јер су теме везане за медије доминантне, а многе теме које су горуће у култури стоје и на неки начин су у сенци динамика које се медијске сцене у Србији", каже Драгојевић.

Проблеми у култури су бројни, како тврди Драгојевић, да министарство културе мора да буде независно и да посвети сву пажњу њима.

Професор Факултета политичких наука Раде Вељановски подсећа да су та два ресора била раздвојена током деведесетих и да то није било ништа боље.

За њега је много важнија сама организација посла и приоиритети било једног или два министарства, као и то коликим средствима ће располагати.

"За културу је очигледно да је потребно много више новца и прави концепт како се тај новац троши. Што се медија тиче, ту је много важнија политичка воља и у којој мери желимо да имплементирамо демократске стандарде. Доминантан случај у Европи јесте да су заједно та два ресора и врло је мало примера да постоји министарство информисања. Могуће је да би то донело бољитак када би се раздвојили, али то није суштинско питање", сматра Вељановски.

Драгојевић није поднео конкретан предлог за раздвајање два министарства, али мисли да би то могла да буде тема за разговоре у владајућој коалицији.

Не верује да је његова идеја супротна концепту штедње у државној администрацији.

У Министарству културе и информисања нису желели да коментаришу предлог за раздвање ова два ресора.

УНС и НУНС: Небитно питање

У Удружењу новинара Србије и Независном удружењу новинара Србије сматрају да раздвајање два ресора није кључно питање и да се тиме не би ништа добило.

"У овом тренутку је најцелисходније да имамо једно министарство, да ова два ресора буду заједно. Осим додатних трошкова, не бисмо добили пуно тога. Не зависи оцена рада да ли су спојени ресори или не, већ од програма и начина на који се ради", каже за Б92 председник НУНС-а Вукашин Обрадовић.

И генерални секретар УНС-а Нино Брајовић не види корист од раздвајања ресора културе и медија.

"Битан је капацитет минстарства. Не слажем се са оценoм да за културу треба више пара него за медије. И за медије је такође потребно доста новца и кључно је како га обезбедити кроз пројектно финасирање и то би требало да буде главни задатак", каже Брајовић за Б92.

Обрадовић додаје и да у овом тренутку не може да се процени колико ће медија, који су тренутно у власништву државе, бити успешно приватизовано.

"Резултат ћемо знати 1. јула до када је рок да они буду приватизовани. Овде је улога министарства важна јер се ради о имплементацији добрих закона, а чија ће коначна вредност бити измерена када буду заживели у пракси. Сама приватизација и пројектно финансирање захтевају комлплетан ангажман министарства", наводи Обрадовић.

Нино Брајовић наводи да досадашње приватизације медија нису биле успешне и да би требало бити опрезан.

"Ми бисмо се радовали када медији који су сада у власништву државе не би нашли купца јер би то по закону значило да би они беспалтно припали запосленима. Међутим, по закону нема гаранције да су сви нивои власти обавезни да предвиде пројектно финансирање за те медије. Пред приватизацијом је око 80 медија са 2.500 запослених и то је велики изазов за целу медијску заједницу. Доста медија неће преживети, али доста људи ће кроз то пројкетно финансрање доћи до посла или покренути неки сопствени медијски бизнис", каже Брајовић.

 

Коментари (1)

Остави коментар
сре

21.01.

2015.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 17:35

Sektor J - Informisanje i komunikacije

Prema vazecoj Klasifikaciji delatnosti (2010. godina), mediji i de jure i de fakto spadaju u
Sektor J - Informisanje i komunikacije (http://www.mena.rs/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=105%3Aklasifikacija-delatnosti-sektor-j-informisanje-i-komunikacije&catid=37%3Akomentari-propisa&Itemid=79&lang=sr). Zato nam treba ministarstvo za informacije i komunikacije (alternativa: informacione i komunikacione tehnologije - IKT), a ne samo ministarstvo za medije (tj. informisasnje).

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси