Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  СПС није разматрао идеју о министарству за медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 01. 2015.

Аутор: Б. Цвејић Извор: Данас

СПС није разматрао идеју о министарству за медије

Предлог посланика СПС и редитеља Срђана Драгојевића да треба раздвојити ресоре културе и информисања, односно формирати посебно министарство за медије, није разматран на партијским органима, нити на састанку посланичке групе, каже за Данас Дијана Вукомановић, шефица посланичке групе СПС у Скупштини Србије.

Она, међутим, додаје да су у сваком случају теме реорганизације ресора извршне власти, а самим тим и законодавне, легитимне у будућности „пред редован изборни циклус“.

Према њеним речима, нагласак је на рационализацији ресурса и ефикасности рада државних органа.

„Није само реч о реформи структуре министарстава, већ и о концепту јавних политика, које би требало да укључе и цивилни сектор и грађане, а поготово уметнике и новинаре. Хармонизација са тековинама ЕУ ће свакако убрзати те реформске процесе“, наглашава Вукомановићева.

Срђан Драгојевић изјавио је да верује да би раздвајање ресора културе и информисања помогло да се скрене пажња на проблеме и у једној и у другој области и да се лакше крене ка њиховом решавању.

„Ја, који сам врло активан као члан скупштинског Одбора за културу и информисање, понекад доживљавам фрустрацију, јер су теме везане за медије доминантне, а многе теме које су горуће у култури стоје и на неки начин су у сенци динамика које су медијске сцене у Србији“, каже Драгојевић.

Посланик СПС Бранко Ружић наводи за Данас да подржава предлог свог колеге из парламента, јер је „уверен да господин Драгојевић искуствено и утемељено даје увек конструктивне предлоге“.

С друге стране, посланик СНС и члан скупштинског Одбора за културу и информисање Владимир Ђукановић каже за наш лист да он није присталица посебног министарства информисања, јер би се тада увек нашао неко наводно независне институције и невладин сектор ко би оптуживао државу за цензуру медија.

Он додаје да није ни за то да информисање буде спојено са културом.

„Култура је веома важна област и требало би да буде независан ресор, док би информисање, на пример, могло бити заједно са телекомуникација, то је више повезано, али нисам за то да информисање буде посебан ресор. Посебно министарство информисања углавном постоји у ауторитарним или диктаторским државама, мада постоји и у неким земљама Западне Европе“, наглашава Ђукановић.

И председница скупштинског Одбора за културу и информисање и посланица ДС Весна Марјановић сматра да није суштина решавања проблема у раздвајању ресора.

Она каже за Данас да предлог о министарству за медије тумачи као да је господин Драгојевић другим речима хтео да каже да је министар Иван Тасовац неспособан да извршава овлашћења која су му дата, а за кога је и сам гласао у парламенту.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси