Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мобилни открива убице
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 01. 2015.

Аутор: Е. В. Н. Извор: Вечерње новости

Мобилни открива убице

Анализом мобил­них телефона из мреже 063 и 064, оперативци који истражу­ју убиство новинара "Ве­черњих новости" Милана Пантића утврдили су да је у то време у непосредној близини места злочина био Д. Т, који се доводи у везу са овим крвавим догађајем.

 

То је један од главних пома­ка у расветљавању мучког напада на дописника нашег листа из Јагодине у холу зграде у којој је живео, јуна 2001. године.

Поред тога, сведоци су описали и улогу С. К, као и З. О, који су са Д. Т. из­најмили стан у Јагодини у време планирања злочина. Иначе, сва тројица су родом из БиХ.

Д. Т. је сада немачки држављанин и ту постоје одређене сметње у његовом саслушању, а поседује и хр­ватски пасош наводи извор "Новости" близак истрази. Посредством међународне правне помоћи замолили смо колеге из Немачке да нам омогуће да га испитамо или да они то учине. Ни по­сле вишемесечних покушаја у томе још нисмо успели.

С. К, који издржава више­деценијску казну у БиХ, због ратних злочина (променио је презиме) детаљно је про­шле године испричао пред­ставницима Тужилаштва за организовани криминал Србије и босанском тужи­оцу о убиству Пантића.

Он је као директног извршиоца означио Д. Т. (такође про­менио презиме), а себе је "сместио" само у улогу воза­ча "голфа", којим су побегли после злочина.

Са друге стране Д. Т, је неким својим пријатељима у Бијељини описао да је "но­винара убио Геза", односно С. К, а да је он све то гледао и чак "снимао микрока­мером", док је З. О. био у не­посредној близини и "чувао стражу".

Према њиховој причи Пантића је требало да на­падну кад је излазио из ста­на, али у томе нису успели, наводи наш извор. Онда су га сачекали да се врати из продавнице. Убица га је три пута ударио у главу, највероватније бејзбол па­лицом. Трећи ударац је био кобан, јер је из све снаге уда­рен у теме.

Комисија која се бави расветљавањем смрти уби­јених новинара дошла је до сазнања и да постоји могућ­ност да Пантић није убијен због оног што је написао, већ да су разлог документа која се спремао тек да обја­ви! У тим папирима се видела сва мућка и криминал око приватизација неких фирми из тог краја, посебно "Јагодинске пиваре" и це­ментаре "Нови Поповац".

Људи који су били уме­шани у те приватизације ви­ше су се плашили тога шта је он имао од папира, него оног што је већ написао, об­јашњава наш извор. Посеб­но је био проблем, према из­јавама неких сведока, лажни уговор склопљен у Лесковцу о продаји 100.000 тона це­мента. Тај новац је наводно требало да иде за плаћање дугова НИС-у. Пантић је био дошао до тих папира, који су разоткривали целу ту мал­верзацију.

Главни помак у расве­тљавању злочина почиње­ног још пре 13 и по година дала је анализа мобилних телефона. Јер, и поред из­јаве сведока о томе ко су егзекутори, недостајали су докази који би их "смести­ли" у критично време на место злочина. Сада је и то урађено. Пронађен је и стан који су били изнајми­ли у Јагодини и из ког су осматрали кретање жртве и пратили је.

Праћен и прислушкиван

Према незваничним сазнањима, Пантић је месецима пре смрти праћен и прислушкиван. На себе је скренуо пажњу јагодинских, али и моћника у оближњим градовима, јер је писао аналитичке текстове о малверзација­ма. Имао је и доказе због чега су га се и плашили.

Комисија би сада морала да утврди и ко је то пратио и прислушкивао Пан­тића, да ли је реч о државним службама, односно РДБ и полицији и да ли су имали законски основ за такву меру.

Комисија

Председник комисије за расве­тљавање убиства новинара Веран Матић рекао нам је да не може да говори о истрази јер би тако "упозо­рио починиоце".

До сада се променило седам радних група од убиства Пантића и то је можда један од показате­ља због чега није откривен почи­нилац, јер је то расплињавање и бесмислено понављање већ утврђених чињеница, каже Ма­тић.

Од када је појачана радна група са тимом Драгана Кецмана, који је радио на случају "Ћурувија", прикупљено је пуно података. Нај­важније је да постоји решеност да се ради док се случај не реши. Зато ће Комисија тражити продужетак мандата који истиче почетком фебруара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси