Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Језик медија у Србији све више подсећа на мукање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 01. 2015.

Аутор: Бојан Цвејић Извор: Данас

Срђан Драгојевић, посланик СПС, о предлогу да се оснује министарство за медије

Језик медија у Србији све више подсећа на мукање

За предлог да се ресори културе и информисања раздвоје и формира посебно министарство за медије, као што се види по реакцијама, не постоји одговарајућа клима и консензус. Ја ову идеју сматрам корисном и спреман сам да је браним, истиче за Данас Срђан Драгојевић, посланик СПС и редитељ.

У том контексту он наводи да сматра да је приватизација медија пожељан, али потенцијално турбулентан процес који може, уколико се не спроводи брижљиво, да има бројне негативне последице и да ускрати великом броју грађана Србије уставно право на информисање.

– Истим оним грађанима који су губитком биоскопа и губитком домова културе остали ускраћени за културне садржаје у својим срединама. Видели сте случај, где беше, Бајине Баште – локална самоуправа је предвидела нулу за локалне медије. Пројектно финансирање је добра идеја, али како ће оно бити имплементирано у пракси? Закони су једно, а имплементација нешто друго, напомиње Драгојевић.

Он истиче да му је драго да његова идеја иницира дијалог који укључује све ове чиниоце, као и „нужност уљуђења и цивилизовања медијске сцене“, што отвара могућност формирања националног савета за медије који би реаговао на случајеве грубог кршења свих цивилизацијских и професионалних начела који су постали учестала пракса и који би разматрао чињеницу да све приватне телевизије са националном фреквенцијом имају пресликану програмску шему која почива на само једној категорији – забави.

– Право свих грађана Србије је да имају и школски, дечији, образовни и културни програм. Стално истичемо флоскулу да су фреквенције власништво свих грађана Србије – неће бити да сви ти грађани захтевају само ријалити емисије. Ред испред ЈДП одлучно говори против тога. Причамо декларативно о заштити српског језика и ћирилице. Језик који гледамо и слушамо све више подсећа на мукање, рикање и гакање. Писмо које се користи је у највећем броју случајева латиница, додаје Драгојевић.

Он истиче да француски закон инсистира на 70 одсто програма на француском језику, као и да ми треба да учимо од великих цивилизација и држава које стратешки бране свој језик и своју културу. То је, дакле, како каже, читав корпус тема којим ће бранити свој предлог.

– Биће ми изузетно драго да чујем стручњаке из ове области, напомиње наш саговорник.

Овој причи Драгојевић прикључује и идеју коју, каже, промовише више од годину дана – да се издејствује да све телевизије са националном фреквенцијом прошире своје рекламне блокове за један минут.

– Уместо 12 минута – 13 минута. Минут за културу – рекламирање производа савремене уметности, филмова, представа, изложби, књига, културних манифестација. Држава преко Министарства културе улаже велика средства за савремено стваралаштво. Већина грађана Србије није информисана о овоме. Знамо о сваком детерџенту на тржишту, а немамо појма о новим домаћим филмовима и позоришним представама. Зато нам се догоди да одличан српски филм има 900 гледалаца. Овако нешто би у нашој култури извршило „коперникански преокрет“, а та идеја не кошта емитере ништа. Верујем да може само да им буде драго да су се укључили у нешто од општег интереса, закључује Драгојевић.

Ко подржава, а ко не?

Функционерка СПС Дијана Вукомановић рекла је за Данас да социјалисти предлог Срђана Драгојевића о министарству за медије нису разматрали на страначким органима, док је њихов партијски колега Бранко Ружић истакао да подржава његову идеју. Посланици СНС, ДС, као и представници новинарских удружења НУНС и УНС не сматрају да би се раздвајањем Министарства културе и информисања нешто значајно постигло.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси