Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Уручене награде „Политике” и „Забавника”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 01. 2015.

Аутор: М. Димитријевић Извор: Политика

Уручене награде „Политике” и „Забавника”

Поводом 111. рођендана нашег листа признање "Политике" за најбољу изложбу додељено је Балинту Сомбатију а награду "Политикиног Забавника" за најбољу књигу за младе добили су Дејан Алексић и Симеон Маринковић. Награде су предали главни уредници Љиљана Смајловић и Зефирино Граси

У присуству бројних званица из јавног и културног живота, колега и пријатеља, кућа „Политика” обележила је свој 111. рођендан свечаношћу у Скупштини града Београда и уручењем две награде – „Политикине” награде „Владислав Рибникар” за најбољу изложбу одржану у 2014, и награде „Политикиног Забавника” за најбоље књижевно дело за младе објављено у прошлој години.

 

Уметник Балинт Сомбати је 72. добитник награде нашег листа и то за изложбу „Били смо хероји”, одржану у галеријама „Ликовни сусрет” и „Др Винко Перчић” у Суботици, на којој су били представљени објекти, фотографије, инсталације, документовани перформанси. Жири, који су чинили Радоња Лепосавић (председник), Љиљана Ћинкул, Катарина Митровић, Стеван Вуковић (историчари и теоретичари уметности) и Марија Ђорђевић, уредник рубрике Култура у нашем листу, определио се за Сомбатија јер, како је рекао Радоња Лепосавић, „он спада међу оне уметнике који етику стављају испред естетике, који често етику супротстављају естетици, који живот проглашавају уметношћу”.

– Дакле, ти радови су живот Балинта Сомбатија. Радови Сомбатија јесу и искуства наша. Јесу и живот наш. Нас – грађана Суботице, Војводине, Србије, бивше Југославије, бивше Средње Европе, бивше Источне Европе... То је други разлог зашто се Жири определио за изложбу „Били смо хероји”. Ми смо сви Балинтови „дупликати”. И најзад – и то је трећи разлог – радови Балинта Сомбатија постали су на изложби врло савремени, актуелни, живи. Постали су општи, универзални, европски и светски – рекао је Радоња Лепосавић, преносећи образложење жирија.

Признање, које подразумева плакету и новачни износ, Сомбатију је уручила Љиљана Смајловић, главна и одговорна уредница листа „Политика”.

Захваљујући на награди, Балинт Сомбат је казао:

– На вест о награди јавила ми се пријатељица из Лондона. Написала ми је да осећа да је овом наградом успостављена равнотежа универзума. Знам да је ово лепа метафора, али сам сигуран да су се ваша „Политика”, са великим п, и моја политика, са малим п, у једном тренутку потпуно поклопиле – изјавио је лауреат.

Део поставке за коју је награђен пренет је у Београд, у галерију „Подрум” Културног центра Београда, где ће остати до 31. јануара.

Жири „Политикиног Забавника”, који је радио у саставу Ивана Вујић (председник), Јасна Влајић Поповић, Слободан Гиша Богуновић, Предраг Ј. Марковић и Петар Милатовић, овога пута одлучио се за два писца – Дејана Алексића и његово дело „Ципела на крају света” и Симеона Маринковића и његову књигу „Стилске игре”. Ово је трећи пут у историји ове награде да признање деле два аутора и други пут да један аутор поново буде награђен (Дејан Алексић).

– Алексићева „Ципела на крају света” шири тему бајке, развија спону између маште и реалности, симболике и реализма. Књига је ретка јер тражи да читалац, уз помоћ ципеле, крене сопственим стазама у путовање на крај света. Дело је бистро и разумљиво, спој бајке и живота, поезије и игре. И Дејан Алексић, песник, драмски писац, аутор књига за децу, овом књигом шапуће власнику једне ципеле на крају света – осмех вечито жив – пише у образложењу жирија које је прочитала Ивана Вујић.

– Лепо је осећање и велика част бити добитник овог признања, нарочито ако се то деси два пута. Овај роман је, између осталог, и својеврстан покушај одбране читања. Јер, оно што ми писци за децу увиђамо јесте да је феномен читања угрожен, с обзиром на то да нам деца расту уз неке, рекао бих, примамљивије медије и да је та борба унапред осуђена на неизвесност. Писци данас имају велику одговорност пред собом да одбране читање, а ту мисију „Забавник” већ дуго година испуњава – рекао је Алексић.

Маринковићеве „Стилске игре” плене списатељском довитљивошћу и мајсторством, дозивају и буде писца у самом читаоцу. Као што је у својим чувеним „Стилским вежбама” Рејмон Кено описао тренутак из свакодневице путника аутобусом на готово сто начина, тако и Маринковић обрађује народну басну о таштом гаврану и препреденој лисици кроз више од седамдесет стилских облика и књижевних форми.

– Поигравајући се приповедном основом басне, он је препушта епском десетерцу, сонету или дитирамбу, али јој са успехом даје и лице нашег доба, обликујући је по узору на жуту штампу и СМС. Тако басна постаје уједно и догађај око којег се роје искази његових главних јунака, сведока и различитих казивача, те писац осветљава бројне углове његовог сагледавања и могућности његовог тумачења – сматра жири.

– „Забавник” је учинио велико дело – удахнуо је многима жељу да стварају и зато му много хвала. Сви смо расли уз „Забавник” и удахнули дух чудесног и богатство израза које шири овај лист. У књизи „Стилске игре” и читав „Креативни центар” је то подржао. Хтео сам да покажем бескрајно поље могућности изражавања и могућности да развијамо емпатију код људи, нарочито код младих. Емпатија нам недостаје, а све смо ближи једни другима – сматра Симеон Маринковић.

Признање, које чине плакета и новчани износ, ауторима је предао Зефирино Граси, генерални директор Политике а. д. и главни и одговорни уредник „Политикиног Забавника”.

----------------------------------------------------------

„Политика” је члан породице

Чедомир Васић, професор на Факултету ликовних уметности, прошлогодишњи добитник Политикине награде:

– Ја вас пратим дуго, ја сам човек „Политике”. То је дугогодишња љубав и ту нема шта да се дода. Увек сте били и остали врхунски. Да славите још многаја љета.

Драгомир Ацовић, члан Крунског савета:

– Тешко је рећи нешто о вашем листу, а да то већ неко није рекао пошто је „Политика” много старија и од нас најстаријих овде. Са њом смо одрасли. Она је део свакодневног живота, она нас таман онолико свакодневно иритира или одушевљава као и сваки други члан породице.

Небојша Брадић, редитељ:

– Ваша издања имају велику традицију подршке квалитета у области уметности и културе и награде које додељујете свакако значе онима који их добију, али значе и за афирмацију културе уопште. Кућа „Политика”, са својом традицијом, и сама је гарант квалитета. Верујем да је ова племенита мисија, која се сваке године некако обнавља, драгоцена.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси