Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Девојка са трећа стране
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 01. 2015.

Аутор: Александар Рокнић Извор: Данас

Девојка са трећа стране

Главна тема у британским медијима протекле седмице била је да ли је таблоид Сан, после 44 године, укинуо Девојку са 3. стране, такозвану Page Three Girl.

Баш та страна извор је бројних и дугогодишњих контроверзи у британској јавности. Феминисткиње већ годинама воде кампању да се та страна укине, јер вређа женско достојанство и даје стереотипну слику о положају жене у друштву и утиче на повећање неједнакости и дискриминације. Међутим, ти дугогодишњи протести нису ни најмање наудили или променили став уредништва, односно власника овог таблоида Руперта Мардока.

Страна је остала, а сваког дана се са треће стране смеши ново лице и ново поносно попрсје. Неке девојке са 3. стране су направиле завидну каријеру. Једна од њих је и чувена Саманта Фокс, која је након сликања за Сан направила светски познати хит Touch me, а затим и музичку каријеру.

Да се вратимо на случај таблоида Сан. Таблоид само неколико дана није објављивао разголићене девојке и одмах је у јавности отворена полемика о томе да ли је страна укинута или не. Наравно, свако види оно што му се свиђа, па су информацију да је Сан укинуо контроверзну страну поздравиле бројне невладине организације које се боре за права жена. Чак је и једна од активисткиња организације "No More Page Three" Анђела Тауерс тај потез назвала историјским и додала да је "ђаво у детаљима, али да има још доста да се уради".

Из таблоида Сан нису желели да потврде вест, зезајући се да ће "трећа страна сутра бити и даље на истом месту између друге и четврте стране". Ипак, након неколико дана стигло је разрешење. На трећој страни се појавила нова девојка, па је цела ова фрка испала само вешта маркетиншка кампања.

Претпоставља се да је то зато што таблоиду Сан пада продаја. Овај таблоид се свакодневно штампа у више од два милиона примерака, и убедљиво је на првом месту по продаји у Великој Британији. Иза њега су Дејли мејл (1,7 милиона), Дејли Мирор (990.000 копија), Гардијан (207.000 примерака), Индепендент (66.500).

Зачуђени? Нема разлога. Људи воле таблоиде, ма колико се заклињали да их не читају или ма колико их презирали. Да нема читалаца, таблоиди не би ни постојали. Рецимо, баш се српско издање таблоида Сан (300.000 примерака) угасило после само два месеца излажења, јер није било интересовања читалаца. Ми имамо стандардне таблоиде, који стандардно крше етичке, професионалне новинарске норме, али и Кривични закон, као и друге законе. И ником ништа. Ево, тек сад се Министарство културе сетило да покрене два поступка против таблоида један Информер, због објављивања наводних порно фотографија хрватске председнице (?!), а други Курир, због голотиње на насловној страни.

Сећам се да је сада непостојећи лист Правда објављивао чак и порно фотографије. И ником ништа. Нити је тужилаштво нешто урадило, нити је надлежно министарство случај бар узео у разматрање. А то се неће ни мењати. Само гледајте! Причала ми је својевремено другарица из Лондона Керолајн да је Сан поред девојке са треће стране, покушао да установи Page Seven Boy страну, али да жене нису показале неко интересовање да гледају мишићаве мушкарце. Баш се чудим зашто?! Што кажу феминисткиње News, not boobs!

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси