Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Неизвесне судбине новинара и пилота
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 01. 2015.

Извор: Б92

Неизвесне судбине новинара и пилота

У четвртак увече је истекао рок за размену јапанског новинара и јорданског пилота, које држи Исламска држава, за ирачку терористкињу затворену у Јордану.

 

Јапански званичници нису добили било накве наговештаје о развоју ситуације пошто су чекали до касно синоћ, а јорданска влада је навела да ће ослободити припадницу Ал Каиде која је осуђена на смрт и налази се у њиховом затвору само ако добију доказе да је њихов пилот жив.

"Немам шта да вам кажем", рекао је јутрос новинарима портпарол јапанске владе Јошихиде Суга. Он је поновио да Јапан има "чврсто поверење" у Јорданце да ће помоћи да се спасе јапански талац, слободни новинар Кенџи Гото. 

Готова супруга ноћас је издала саопштење у коме моли за његов живот. То је први њен јавни позив за његов живот. Рекла је да није раније излазила у јавност јер је покусавала да заштити њихове две ћерке, бебу и двогодишњу девојчицу, од медијске пажње. 

"Плашим се да је ово последња шанса за мог мужа, и остало нам је још само неколико сати", рекла је Ринко Јого у саопштењу издатом преко једне организације за слободне новинаре с седиштем у Лондону. 

Позвала је јапанску и јорданску владу да спроведу размену којом би се ослободила оба таоца. 

"Молим јорданску и јапанску владу да схвате да су судбине оба човека у њиховим рукама", рекла је она. 

Исламска држава јуче је објавила поруку преко интернета са сликом новинара Готоа и, како се верује, његовим гласом који упућује њихов ултиматум. У поруци се каже да ће јордански пилот Муат ал-Касабех бити убијен ако Ирачанка Саџида ал-Ришави, осуђена због учествовања у више терористичких напада у Аману 2005, не буде ослобођена на турској граници до заласка сунца синоћ по ирачком времену. Није било поменуто да ли ће она бити размењена с Готом или са пилотом. 

Јордан је саопштио да је спреман да размени затвореницу за свог пилота. 

По заласку сунца на Блиском истоку није било никаквих новости о судбини и било ког од два таоца. 

У јорданској престоници Аману брат пилота рекао је да породица нема никакав знак о томе у којој су фази могући преговори. 

"Нисмо добили никаква уверавања од било кога да је жив. Ццекамо, само чекамо", рекао је Џавдат ал-Касабех за агенцију АП. 

Јуче поподне портпарол јорданске владе рекао је да је у сваком случају размена на чекању пошто отмичари нису дали доказ да је пилот још жив.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси