Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тадић и Динкић су ме брутално терорисали да би ми отели Курир
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 02. 2015.

Аутор: С. Малишић, Спасић Извор: Курир

Тадић и Динкић су ме брутално терорисали да би ми отели Курир

Покретач дневног листа Курир Радисав Раја Родић оптужио је бивши режим под окриљем ДС да су га уцењивали и претили му како би преузели Курир и тако контролисали медије у Србији.

Кривична пријава коју је Родић поднео Специјалном тужилаштву за организовани криминал до детаља описује начин функционисања ове криминалне групе, коју су чинила 23 лица која су тада (а неки и данас) заузимала највише државне функције, брутално их злоупотребљавајући у функцији политичке одлуке мотивисане личним интересима Бориса Тадића и Млађана Динкића.

У кривичној пријави Родић наводи да постоји основана сумња да је та, како их је назвао, организована криминална група извршила 22 кривична дела, међу којима и трговину утицајем, принуду, изнуђивање исказа, злостављање, мучење и превару као давање лажног исказа.

Кроз лично искуство схватио сам да се у Србији у последњих 20 година ништа није променило. Од времена Анте Марковића власт ради исто, по систему „сјаши Курта да узјаше Мурта“. Припремајући документацију, добио сам много „савета“ да пријаву не подносим јер је то страшно опасно. Народ треба да зна какву је власт имао, како ова садашња и свака будућа власт не би била иста таква изјавио је Родић, додајући да није желео да одустане од пријаве иако већ три дана добија претње.

Око 1.370 пореских решења и контрола

Објашњавајући начин на који га је власт под вођством „демократа“ застрашивала, Родић истиче да је од 2005, када је објавио књигу „Демократска пљачка Србије“, па све до 2009. на његову адресу стигло више од 1.370 разних пореских решења и контрола.

Формирали су, како сам их назвао, терористичке групе задужене да ме тероришу. Направили су план да би могли да ме прогласе непријатељем број један. Морали су да ме оптуже да сам утајио милијарду и сто милиона динара пореза. То је онда велика пљачка и као таква долази у надлежност Националног савета за безбедност. Сви су били инструментализовани, од полиције до пореске полиције, тужилаштва и судова тврди Родић.

Претње породици С друге стране, како је навео Родић, Драган Ђилас, бивши лидер ДС, преко тадашњих уредника Преса Драгана. Ј. Вучићевића, покушао је да, док је био у притвору, принуди његовог сина да прода Курир за милион евра.

Претили су да ће, ако не прихватимо њихове услове, цела породица Родић бити ухапшена!

Преко једног од тадашњих директора Преса пренета је порука мом сину Александру да је Ђилас спреман да плати за Курир 500.000 евра. Све је у кривичној пријави детаљно описано и аргументовано. Тврдим да су тада сви радили искључиво за интерес злочиначке организације Бориса Тадића и Млађана Динкића. Нека правосуђе покаже на делу да је независно. Већ данас ћу поднети захтев специјалном тужиоцу да одреди притвор за све које сам овде оптужио закључио је Родић, додајући да су и њега у притвору држали 22 месеца да не би утицао на сведоке.

Важни сведоци

Родић је истакао да су му, када је 2009. ухапшен и када је 200 полицајаца окупирало зграду у Влајковићевој улици, подршку пружили Александар Вучић, Тома Николић, Александар Вулин, Неша Стефановић. То је тада за њих било политички добро.

Сада је питање како ће реаговати рекао је. У кривичној пријави је наведено да су у септембру 2009. створили политичку вољу Борис Тадић, Млађан Динкић и тадашњи министар унутрашњих послова Ивица Дачић да се зарад опстанка њихове коалиције на власти Родић ухапси и од њега принудом оптужбе за пореску утају и изнудом отме Курир. Дачић се не налази на кривичној пријави, већ на листи предложених сведока, као члан Савета за националну безбедност, на којој су и, као „сведоци прогона Родића“, председник Владе Александар Вучић и министар полиције Небојша Стефановић.

Без краја
Судски процеси трају од деведесетих

Иако је држава, тврди Родић, отела бројну имовину, постоје процеси који су на суду још од 1999.Тужио сам државу за време власти Милошевића, када су ми по тадашњим драконским законима гашене фирме, и још је на суду. Заједно са Љубом Михајловићем основао сам Комерцијалну банку, а од 5.700.000 долара капитала уложио сам половину, око 2.800.000 долара. Поседујем документацију и све ми је то отето наводи он.

-23 функционера обухваћено пријавом
-224 сведока дала изјаву
-315 докуменара приложено уз кривичну пријаву
-22 месеца Родић провео у притвору

Притисци
Демократе ме застрашивале да им отпишем дугове

Током студентских протеста деведесетих, помагао сам опози¬цију, остали су ми дужни негде око пет милиона марака, тврди Родић. Када сам после 2000. одбио да им отпишем дугове, почиње терор, фактички су ме рекетирали. Нисам пристао и само неколико дана касније испод мојих кола подметнута је бомба. Одрекао сам се, али под принудом каже Родић, који је за време режима Слободана Милошевића објављивао дневни лист Глас јавности, док су се у његовој штампарији штампали опозициони листови НИН, Време, Блиц, Нова демократија...

О пријави против Томислава Николића
Одбачена експресно

Поднео сам кривичну пријаву против председника Томе Николића због објављивања службене тајне. Кривична пријава је предата 18. децембра 2014. Вишем тужилаштву у Београду, а одговор је стигао веома брзо, 20. јануара ове године, али од Специјалног тужилаштва, да нема основа за покретање кривичне пријаве против Николића. Били су страшно експедитивни, па се надам да ће и у овом случају бити тако брзи, каже Родић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси