Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Таблоиди на правосудном испиту
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 02. 2015.

Извор: РТВ

Таблоиди на правосудном испиту

Два таблоида у Србији за кратко време постала су тема којом ће се бавити истражни органи, након што је Министарство за културу и информисање покренуло поступак против њих, због порнографских садржаја у којима се, између осталог, спомињу и важни политички актери.

Узимајући у обзир да скоро три четвртине грађана чита таблоиде, поставља се питање где је граница сензационализму, и ко заправо одлучује о томе шта је дозвољено, а шта не?

Претпоставка невиности, заштита малолетника, забрана говора мржње...те и друге законом гарантоване одредбе као да губе трку са сензационализном и профитом.

"Мислим да је неминовно да се такво писање прелије на друштво јер не смемо имати превисоко мишљење о грађанима Србије у смислу медијске писмености ... У том смислу би новинари мало боље да се запитају како делују на грађане и грађанке", каже за РТВ Жељко Станетић из Војвођанског грађанског центра.

Међу првим таблоидима у нашој земљи био је "Национал" основан 2001, који је за кратко време достигао тираж од скоро 100 хиљада примерака, а две године касније је угашен. Више од 10 година након тога, три четвртине штампе у Србији чине таблоиди.

"Ја бих пре рекла да је то бег од примитивизма и необразованости. Добијете две реченице у наслову, фотографију и то је оно што ваш мозак може да прими", сматра новинарка Бранка Опрановић.

За разлику од светских, наши талбоиди често се баве политичким нападима. Када тога нема на дневној сцени, теме су најмрачније тајне обичних људи. А када вас осуде медији, то је као да вас је осудила цела јавност.

Владимир Баровић, са Одсека за медијске студије Филозофског факултета у Новом Саду каже "Ви да бисте знали шта може, а шта не може, морате имати регулаторна тела. Имате медије који не признају Савет за медијску штампу. Код нас није уређена та регулатива, с једне стране закони постоје, али је питање да ли се имплементирају у пракси".

"Курир" је више пута избегао казну својим пререгистровањем. Недавни поступак који је министарство културе и информисања покренуло против тог листа, али и "Информера", биће нови тест за закон.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси