Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Снимак погубљења Јапанца аутентичан
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 02. 2015.

Извор: Танјуг, Бета, РТВ

Снимак погубљења Јапанца аутентичан

Јапанска влада саопштила је данас да је снимак погубљења таоца, јапанског држављана Кенџија Готоа, који је емитовала Исламска држава "врло вероватно аутентичан", а светски лидери су снажно осудили убиство.

"Након исцрпне анализе, сматрамо да је видео снимак врло вероватно аутентичан", изјавио је портпарол владе у Токију Јошихиде Суга, а пренела је агенција АФП.

Упитан да ли је мушкарац на видео снимку 47-годишњи новинар Кенжи Гото, Суга је одговорио: "Мислимо да јесте."

Окрутно убиство јапанског таоца оштро је осудио генерални секретар Бан Ки-Мун, који је чин припадника Исламске државе описао као "варварско убиство".

"Његова смрт указује на насиље којем је у Ираку и Сирији изложено много људи", наводи се у саопштењу Бана, који је такође позвао на безусловно ослобађање свих талаца које држе џихадисти.

Амерички председник Барак Обама назвао је данас погубљење јапанског новинара "ужасним убиством" и навео да се САД солидаришу са Јапаном у осуди тог "варварског чина".

Бела кућа је саопштила да засад не може да потврди аутентичност самог видео снимка, који је синоћ објавила Исламска држава, али може да потврди да је Гото убијен.

Обама у саопштењу истиче Готову храброст и поздравља упорну посвећеност Јапана постизању мира и просперитета на Блиском Истоку, као и широм света.

Британски премијер Дејвид Камерон је синоћ осудио "запрепашћујуће" убиство јапанског новинара, који је киднапован у октобру, док је у Сирији покушао да издејствује ослобађање колеге, који је убијен почетком јануара.

"Оштро осуђујем ужасно и презира вредно убиство Кенџија Гота. То је још један подсетник да је ИС отелотворење зла и да не показује никакав обзир према људском животу", наводи се у саопштењу Камерона.

Убиство јапанског таоца је осудио и француски председник Франсоа Оланд.

"Оштро осуђујем брутално убиство јапанског држављанина Кенџија Готоа. Француска саосећа са Јапаном у овом тешком тренутку", наводи се у саопштењу.

Оланд је додао да ће Француска и Јапан наставити да "сарађују у циљу постизања мира на Блиском Истоку и елиминисања терористичких група".

Исламска држава објавила је синоћ снимак на интернету наводећи да су одсецањем главе убили и другог јапанског таоца, Кенџија Готоа. Британска агенција Ројтерс пренела је да се на снимку види једна особа с ножем на врату Јапанца који клечи, а а затим је приказано тело тог јапанског новинара, таоца, на коме је постављена његова глава.

Обраћајући се директно јапанском премијеру Шинзо Абеу, особа са британским акцентом је рекла: "Због ваше непромишљене одлуке да учествујете у рату у којем не можете победити, овај нож не само да ће убити Кенџија већ ће бити искоришћен и да пролије крв кад год наиђемо на ваше људе. Ноћна мора за Јапан је почела", рекао је он а пренео Ројтерс.

Абе: Нећемо абдицирати пред тероризмом

Јапански премијер обећао је синоћ да неће "абдицирати пред неприхватљивим тероризмом" после објављивања видео снимка на интернету у којем исламисти тврде да су убили јапанског таоца Кенџија Готоа.

"То је гнусан и одвратан терористички чин, који ме је разбеснео", рекао је Абе новинарима, видно узнемирен и додао да Јапан не намерава да "абдицира пред неприхватљивим тероризмом".

Као и раније портпарол јапанске владе, Абе није одговорио на питање о аутентичности снимка.

Франс прес, међутим, примећује да је јапански премијер реаговао као да је снимак аутентичан јер је изразио саучешће породици јапанског таоца и жаљење што сви напори владе нису успели да га спасу.

"Немам речи према болу који породица сада осећа. Влада је учинила максимум да управља том ситуацијом. Жао ми је што се тако завршило", рекао је Абе.

Према његовим речима, Јапан ће наставити да сарађује с међународном заједницом, како би сви терористи изашли пред лице правде.

На снимку медијског крила Исламске државе, Ел Фуркан, види се талац у наранџастој одори како клечи, а поред њега стоји мушкарац, маскираног лица у црној одећи с ножем у руци.

Видео се завршава приказивање тела с главом, што је, према првим сазнањима, необично јер џихадисти обезглављују своје жртве.

Амерички сајт специјализован за исламистичке сајтове (SITE) наводи да џелат говори енглески с британским акцентом и да је вероватно исти који се појављивао у ранији снимцима погубљења.

Исламска држава је убила 24. јануара још једног јапанског таоца Харуну Јукаву. Јукава је отет у августу у Сирији, због чега је Гото отишао у земљу да га тражи пре него што је сам киднапован.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси