Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Матић: Дигитализација ће бити готова на време
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 02. 2015.

Извор: Танјуг

Матић: Дигитализација ће бити готова на време

Државни секретар Министарства трговине, туризма и телекоминуникације Татјана Матић изјавила је данас да ће процес дигитализације бити завршен на време, апелујући на грађане који имају право на бесплатне уређаје за дигитализацију да на време поднесу потребну документацију.

Она је подсетила да је рок за добијање бесплатних уређаја за дигитализацију истекао 1. фебруара, али је истакла да је тај рок продужен.

"Молимо грађане који мисле да могу да остваре право на бесплатан сет-топ бокс да се што пре јаве како би добили уређаје до рока када ће њихови градови, места, села прећи потпуно на дигитални сигнал. Рок је продужен до средине марта и молимо их да не чекају последњи тренутак већ да што пре ту обавезу, која је у њихову корист, обаве", рекла је Матић.

Указујући да вероватно неће више бити продузаван рок, државна секретарка је истакла да је то било типично за све друге земље у којима се дигитализација обављала.

Према њеним речима, бесплатне апарате могу да добију корисници новчано социјалне помоћи и корисници права на туђу негу и помоћ, као и пензионери са минималним пензијама који су носиоци самачког домаћинства.

Она је истакла да категорије које остварају своје право на основу Закона о социјалној заштити захтев могу да поднесу у центрима за социјални рад, док пензионери то могу да ураде у филијалама Фонда ПИО.

Матић је навела и да је у овом тренутку 93 одсто становништва Србије покривено дигиталним сигналом, а да ће до краја јуна бити 95 одсто, док је само 62 одсто становништва било покривено анологним сигналом.
"Техничке припреме су окончане. Јавно предузеће "Емисиона техника и везе" почиње да монтира опрему на антенске стубове. Апелујемо на грађане да не чекају последњи тренутак да остваре своје право. И у том смислу не види никакве сметње да се процес оконча до 17. јуна", рекла је Матић.

Према њеним речима, они који не остварују право да добију сет - топ боксове треба да обрате пазњу пре свега на дигитал тв, жиг гаранције које ресорно министатрство за телекоминикације издаје у циљу гаранције свим грађанима.

На питање да ли ће држава зарадити од тог процеса, државна секретарка је рекла да је суштина преласка ослобађање радио фреквенцијског спектра који ће бити након тога бити понуђен на продају.
"Пре свега су заинтересовани мобилни оператори. То ће омогућити многи бољи развој мобилне телефоније, 4Г мреже нових технологија, бржи интернет. Све то пуно утиче на смањене разлика између урбаних и руралних крајева", рекла је Матић и додала да су од продаје дигиталне дивиденде државе, наши суседи, до 100 милиона евра приходовали у буџет.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси