Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Награда Југ Гризељ уручена БИРН-у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 02. 2015.

Извор: Бета

Награда Југ Гризељ уручена БИРН-у

Балканској истраживачкој мрежи (БИРН) данас је у Београду уручена Награда "Југ Гризељ" за највиша достигнућа у истраживачком новинарству и служби развијања пријатељства међу људима и уклањања граница међу народима.

 

Председница жирија за доделу тог признања за 2014. годину, Антонела Риха рекла је на свечаности да не постоји тежа и незахвалнија журналистичка област од истраживачког новинарства и да не треба веровати онима који се протоколарно и декларативно залажу за слободно и независно новинарско истраживање.

"Када новинари истраже теме од јавног значаја и када се покаже да њихови налази нису онакви каквим се приказују у јавности, све се мења за 180 степени - истраживачи и њихове медијске куће постају лажови, плаћеници државних непријатеља, нека врста саучесника у криминалном подухвату", рекла је Антонела Риха.

Она је казала да БИРН није добио награду због своје храбрости, јер се она подразумева, већ због успешног рада који није лак јер, како је додала, иза сваког текста новинара-истраживача у писаним и електронским медијима стоје дани и месеци читања и проверавања, као и много безуспешних покушаја да се дође до релевантних саговорникаи докумената.

"БИРН је низом текстова у претходној години остварио највише стандарде међу објављеним истраживањима, а на питања која је поставио јавност још није добио одговоре", рекла је Антонела Риха и додала да се нада да ће се БИРН-у, у постављању "тешких" питања, придружити колеге из других медија.

Директорка БИРН-а у Србији Драгана Жарковић-Обрадовић захвалила је жирију због признавања квалитета рада овог медија и истакла као посебно значајно то што је награда "Југ Гризељ" додељена организацији, а не појединцу.

"Ми у БИРН-у имамо јаку организацију и то је оно што нашим новинарима даје снагу да иступају на начин на који то раде. Жао ми је што је та врста солидарности и дељења вредности све ређа у професионалним круговима", истакла је Драгана Жарковић Обрадовић.

Жири у саставу Антонела Риха (председица), Вукашин Обрадовић, Оља Бећковић, Сњежана Миливојевић и Филип Шварм одлуку је донео једногласно.

Од 2012. године награду "Југ Гризељ" додељује Независно удружење новинара Србије (НУНС), а пре тога од 1991. додељивала ју је породица Југа Гризеља, његови пријатељи и колеге. Досадашњи добитници награде "Југ Гризељ" су Лила Радоњић, Жељко Вуковић, Предраг Кораксић, Гордана Логар и редакција Наше Борбе, Бојана Лекић и Светлана Лукић, Стојан Церовић, Агенција Бета, Радио Бајина Башта, Радио Панчево и пожаревачки "Бум 93", Теофил Панчић, Омер Карабег, Ненад Стефановић, Иван Торов, Антонела Риха, Милош Васић, Бранкица Станковић, Филип Шварм, Вукашин Обрадовић, Димитрије Боаров, Боро Контић, Драго Хедл, Стеван Дојчиновић и Оља Бећковић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси