Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ефикасност "без гурке"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 02. 2015.

Аутор: Марко Р. Петровић Извор: Блиц

Ефикасност "без гурке"

Горан Караџић и Регулаторно тело за електронске медије заслужују сваку похвалу за ажурност.

У истом дану су проценили да је РТС прекршио Закон о обележавању Дана жалости и најавили покретање поступка против Јавног сервиса.

То је нешто на шта претходних година, заправо од формирања РРА, као претходника РЕМ-а, нисмо навикли. До сада је ово регулаторно тело углавном „палило на гурку”, након што би медији покренули неку причу о кршењу медијских закона и кодекса.

Само је „Блиц” у неколико наврата захтевао од Караџића и његових сарадника да реагују и казне телевизије које се не придржавају законских и моралних норми у, на пример, погледу емитованог садржаја који крши морал, дужине рекламних блокова...

И сваки пут је оправдање било да се „не може преко колена” одлучивати, да се морају сагледати сви аспекти, разговарати са представницима емитера, па тек онда реаговати.

Некада су и реаговали, али је то било касно, а често и недовољно оштро. Али зато сада на РТС-у треба показати сву своју снагу и ажурност.

На страну то што је заиста ствар процене, дакле није могуће прецизно измерити да ли се емитовањем „Слагалице”, филма и серије „Мој рођак са села” ремети Дан жалости.

Питање је због чега исто тако брзо и оштро не реагују када јасно и врло мерљиво комерцијалне телевизије пуштају рекламне блокове који су некада дужи од саме епизоде серије коју прекидају.

Лако је острвити се на РТС, „власништво грађана Србије” који је финансијски у истој ситуацији као и већина његових „власника”.

Али запитајмо се има ли то везе и са тиме што иза РТС-а не стоји ниједан “медијски магнат”, што ће на рачун буџета лећи паре које ћемо, по основу казне која им буде била разрезана да платимо сви ми порески обвезници, а не неки тајкун, који би те новце можда могао да уплати на неки други рачун.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси