Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Трка за Таковску 10
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 02. 2015.

Аутор: И. Мићевић Извор: Вечерње новости

Трка за Таковску 10

Председник Савета Регулаторног тела за електронске медије (РТЕМ) Горан Караџић и в. д. директора РТС Никола Мирков, само су неки од кандидата који се послед њих дана у јавности помињу као будући директора Радиотелевизије Србије.

 

Управи одбог јавног сервиса расписао је јуче конкурс за директора, а рок за пријаву кандидата је 30 дана. У року од 45 дана од дана отварања пријава на конкур су, УО ће именовати новог директора.

Нико од потенцијалних кандидата није се интересовао, нити ми као чланови УО треба да знамо њихова имена каже за "Новости" проф. др Слободан Марковић, председник УО, који ће на овој фукцији остати до краја месеца.

Он наводи да ће пријаве стизати у запечаћеним ковертама, а да ће све бити отворене на јавној седници која ће бити одржана 22. или 23. марта.

А списак потенцијалних кандидата за ову утицајну медијску функцију подугачак је. Званично, нико још не жели да потврди да ће се кандидовати, али незванично се спекулише ко су најозбиљнији такмаци.

На том списку је, између осталих, и Дејан Јоцић, некадашњи директор Прве телевизије и оснивач Нове телевизије. На истој листи су и редитељ Станко Црнобрња, бивша уредница РТС Бојана Лекић, директор РТ Војводине Срђан Михајловић... Помиње се име још једног Михајловића и то шефа канцеларије за сарадњу са медијима Владе Србије, Миливоја Михајловића. На листи потенцијалних шефова медијског сервиса је и Драган Караџић, некадашњи главни уредник Трећег канала.

По медијским круговима прича се и да би у трку могао да уђе и актуелни председник Програмског одбора РТС Драгољуб Којчић.

Већ дуже време спекулише се и да би то могли да буду Миломир Марић, Веран Матић или Милорад Вучелић, али је то, према сазнањима "Новости", мало вероватно.

Гласине да ће се кандидовати за директора РТС Горан Караџић није ни потврдио ни демантовао: То је приватно питање и о томе да ли неко намерава да се кандидује или не треба разговарати тек када пријављивање прође. У сваком случају, ко год да дође на чело РТС, сматра Караџић, чека га тежак и од говоран посао.

Највећи проблеми са којима ће морати да се суочи у првој години мандата биће поновно увођење претплате од јануара 2016, као и рационалнизација запослених и трошкова. Наиме, мораће да уследи смањивање броја запослених, којих је у РТС, процењује се, око 4.000.

Да би и формално могли да уђу у директорску трку, кандидати морају да буду држављани Србије, са пребивалиштем у Србији. Потребна је висока стручна спрема и најмање десет година радног искуства на руководећим пословима.

Кандидат мора и да је "угледан стручњак из области које су од значаја за обављање послова установе јавног медијског сервиса", а заинтересовани мора да до стави и план програма рада и управљања РТС за пет година. Осим у РТС, конкурс је јуче расписан и у другом јавном сервису Радиотелевизији Војводине.

Конкурс је расписан за главне и одговорне уреднике првог и другог програма ТВ, три радијска програма, као и за директора мултимедијалног програма.

Прекршили Дан жалости

Радотелевизија Србије, према мишљењу Горана Караџића, прекршила је Дан жалости. Они су после поноћи емитовали акциони филм, потом и репризу квиза "Слагалица", а онда и епизоду серије "Мој рођак са села".

Караџић најављује да ће стручне службе РТЕМа истражити читав случај и одлучити о евентуалним казнама.

Убеђен сам да су и филм и "Слагалица" део забавног програма и самим тим је прекршен Дан жалости. Могло би се полемисати о томе је ли "Мој рођак са села" драмски или забавни програм, али онда би и индијске серије могле да буду проглашене за драмски програм сматра Караџић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси