Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јакшић: ЕУ чини медвеђу услугу Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 02. 2015.

Извор: www.rtv.rs

Јакшић: ЕУ чини медвеђу услугу Србији

Европски комесар за проширење Јоханес Хан је у својој првој изјави да су за наводне медијске неслободе у Србији потребни докази изразио преовлађујући став унутар Европске уније, а то је да се не треба много бавити питањима слободе медија у време када би то могло да ремети, пре свих, председника Владе Србије Александра Вучића у његовој доброј вољи да реши косовски проблем и то је то гледање кроз прсте, изјавио је данас спољнополитички коментатор и новинар листа Политика Бошко Јакшић.

Такав став Хана, додуше са немуштом исправком два дана касније, у којој је рекао да је да је слобода медија беспоговорно темељно право и кључни услов за напредовање ка чланству у ЕУ, подгрева и даје зелено светло за даље притиске на медије, рекао је Јакшић гостујући у емисији "Један на један" Радио-телевизије Војводине.

Одговарајући на питање какав интегритет имају функционер из ЕУ, попут Мајкла Давенпорта или Маје Коцијанчић, који су били предмет напада наших медија, а који су све то истолерисали, Јакшић каже да не зна да ли је то део неког њиховог  договора са властима у Србији или прећутна сагласност Европске уније, да нам ту прогледа кроз прсте.

"Мислим да они правилно процењују да та врста уласка у конфликте служи искључиво за домаћу употребу и то би могло да буде објашњење зашто се Давенпорт, два дана пошто је био оптужен да финансира БИРН, онако смешио у сусрету са Вучићем", рекао је он и додао да би то могла да буде позната цинична лукавост дипломатије "Гордог Албиона".

Јакшић напомиње да таквим понашањем, Европска унија чину медвеђу услугу Србији и додаје да она можда ствара добитак на договору Београда и Приштине, али да постоје многе ствари који су битне за Србију да би испунила оно што се зове "сет вредности Европске уније", а које би нама требале да буду важније него некакав кредит, нека донација или 150 радних места.

"Оваквим понашањем Европска унија негира сопствене вредности, себи скаче у уста или пуца себи у ногу", истакао је он.

Са друге стране, објашњава Јакшић, изјава известиоца Европског парламента за Србију Дејвида Мекалистера, да Србији треба помоћи на путу ка ЕУ, јер је Европи потребна стабилност на западном Балкану, никако не значи негацију интересовања за све остало осим за стабилност Балкана.

"У нацрту резолуције Европског парламента, изражава се забринутост због све горих услова за пуну слободу изражавања у Србији", каже он и додаје да чињеница да медији нису поменути у саопштењу Кабинета Председника Републике наговештава да је та тема била на дневно реду и да је врло вероватно била негативна.

Јакшић додаје да нигде не наилазимо на тему усаглашавања спољне политике Србије са политиком ЕУ, при чему Мекалистер изражава јавно жаљење што се Србија није усагласила са ставовима Брисела када су у питању санкције према Русији.

Он додаје да се подржава наш ангажман у ОЕБС, али да ће стављање Србије у посредничку улогу у украјинском конфликту бити врло тешко.

"Парламентарна скупштина ОЕБС је јуче спречила Москву да у своју делегацију убаци жену која представља Крим. То су озбиљне инцидентне ситуације и ми не знамо како је Србија тада реаговала, то јест, да ли смо подржали одлуку скупштине ОЕБС, чиме би се замерили Русима", пита се Јакшић.

Јакшић истиче да цензуру са таквом ширином, која покрива целу медијску сцену, није лако доказати, и додаје да су напади на медије одувек више показивали слабост и несигурност власт, него њихову снагу.

"Ово што се догађа је резултат пројектовања очекивања да ће бити врло тешко испунити оно што је обећано, а то су реформе. Примера попут Железаре биће и убудуће, а онда је потребно превентивно спречити критику да се не би угрозила власт, а њена несигурност се прелива у ауторитарност и атмосферу страха, па имамо аутоцензуру", објашњава он.

Јакшић сматра да би Вучић што пре требао да се ослободи "преторијанаца" који га хвале као непогрешивог папу и да ствари постави на здраву основу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси