Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "ЕП забринут због медија у Србији"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 02. 2015.

Извор: Б92

"ЕП забринут због медија у Србији"

Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер изјавио је да је слобода медија круцијална за функционисање медија. Он је додао да је на српској влади да гарантује правни оквир у којем ће они радити. Мекалистер је у за Радио Слободна Европа рекао да је, што се тиче Србије, оно што је ЕУ истакла у извештају о напретку који је потписао комесар Штефан Филе 2014. године идентично ономе што пише у нацрту његовог извештаја ове године - слобода медија је круцијална за њихово функционисање.

 

На питање да ли дели закључак неких представника невладиног сектора и медија, попут Балканске истраживацке мреже, који се жале на притиске на медије у Србији, Мекалистер је рекао да је разговарао са новинарима, представницима невладиних организација, опозиције, али и владе. 

"Тако сам формулисао свој извештај о Србији који, по мом мишљењу, даје избалансиран поглед. Поновићу: слобода медија је важна за демократију и на српској влади је да гарантује правни оквир у којем ће медији радити", подвукао је он. 

Мекалистер је нагласио да се неће мешати у унутрашњу политику Србије, већ да је на њему да процени да ли је слобода медија загарантована. 

"Знамо да ту има још посла", рекао је он. 

На питање да ли је то блага реакција с његове стране с обзиром на то да је пре неколико седмица премијер Александар Вучић "оптужио ЕУ да финансира неке невладине организације и медије који пишу критицки о влади", Мекалистер је одговорио да то не може да коментарише, јер не зна све детаље. 

"Мислим да је најбоље да вам представник ЕУ у Београду, Мајкл Девенпорт одговори на то питање. Ипак, могу вам показати мој извештај. У њему сам написао - ЕУ поздравља усвајање Закона о јавном информисању и медијима, Закона о електронским медијима и позива на њихову примену", одговорио је. 

Он је истакао да Европски парламент износи забринутост о погоршању услова за потпуну слободу изражавања у Србији и наглашава да је потребна комплетна транспарентност у власништу медија. 

"Европски парламент изражава своју забринутост због претњи упућених новинарима", рекао је Мекалистер и додао да је то написао у свом извештају, са чиме се слажу сви "известиоци из сенке". 

Мекалистер је нагласио да је о томе разговарао са премијером Вучићем и додао: 

"Разговарали смо о свим темама, али смо се договорили да то не коментаришемо јавно. Али, уверавам вас да смо разговарали о свим проблемима које су значајни за мој извештај". 

Коментаришући поједине тврдње да "премијер злоупотребљава своју моћ и медије да би изградио култ личности", Мекалистер је рекао да је то "ствар унутрашње политике Србије" и да неће да коментарише. 

За себе каже да је известилац ЕУ и да "посматра шта се дешава на терену". 

"Александар Вучић је премијер ваше земље. Освојио је огромну подршку на последњим изборима и добро је рангиран у анкетама, иако спроводи веома компликоване реформе, нарочито када је реч о социјално-економским питањима. Мислим да ради добар посао, поштујем његов рад и нећу се мешати у домаћу политику", подвукао је Мекалистер. 

Он је додао да премијер добија велику медијску пажњу, што је и нормално и да је важно да влада, али и опозиција имају пажњу медија, јер демократија подразумева разлиците идеје и нацине спроводења политике.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси