Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Победили Кораксови цртежи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 02. 2015.

Извор: Данас

Победили Кораксови цртежи

Не бих желео да ова награда послужи као деманти тврдњама да у Србији нема цензуре, пошто је има. Невероватно колико сличности има у поступцима ове власти са оном Милошевићевом.

 

Многи моји стари цртежи би постали актуелни само када бих променио ликове на њима - рекао је карикатуриста Предраг Кораксић Коракс примајући награду Службеног гласника за најбољу књигу из области публицистике објављену у 2014. години. Награду за дело "Трајно прошло време: хронологија 1990-2001" њему је уручила нова в. д. директора Службеног гласника Јелена Триван.

Истом приликом, на јучерашњој свечаности у Скупштини града представљена је и књига колумни "Жвака у пепељари", Данасовог новинара Драгољуба Драже Петровића, који је прошле године добио награду "Десимир Тошић" у категорији најбоље колумне, фељтона или серије текстова.

- Петровић је последњи добитник награде Службеног гласника "Десимир Тошић" коју је ова издавачка кућа додељивала за колумне, пошто је прошле године укинута због, како је званично објашњено, мера штедње.

- Не знам како су уштедели укидањем награде. По мени је глупо укидати имена улица, а још глупље укидати награде - рекао је Петровић. Он је додао да су новинарске форме које су "дуже од телеграма, а шармантније од кривичне пријаве" у изумирању и да би награду "Десимир Тошић" требало вратити.

Главни и одговорни уредник Данаса Зоран Пановић окарактерисао је колумне Драже Петровића као жестоке, али лишене зле намере.

- Нити је Вучић - краљ Милан, нити је Дража - Нушић, али показује се да су у данашњој ситуацији сатиричари највећи опозиционари - навео је Пановић.

В. д. директора Службеног гласника Јелена Триван је најавила заокрет у пословању ове издавачке куће у односу на време док је на њеном челу био Радош Љушић.

- Никада више не смемо да дозволимо да од директорових уверења зависи који ће уредници радити у Службеном гласнику и који ће аутори бити објављени. Моја мисија је да ова кућа поново постане културна и просветитељска институција - казала је Триван. Као један од начина да промени слику Службеног гласника, она је најавила акцију "Књиге нису за паљење, већ за даривање" у оквиру које ће ова издавачка кућа вишак књига даривати школским библиотекама.

- Наша амбиција је да Службени гласник не буде фирма на државним јаслама, већ да својим радом покажемо да култура није трошак - навела је Јелена Триван.

Одлуку о овогодишњем добитнику награде Службеног гласника донео је трочлани жири којим је председавао професор ФПН-а Душан Павловић. Поред Кораксове књиге "Трајно прошло време: хронологија 1990-2001" у најужем избору је била и књига Душана Весића "Шта би дао да си на мом месту" о рок-поп групи Бијело дугме.

Награде додељене на рођендан Десимира Тошића

Иако од ове године награда Службеног гласника не носи име нашег познатог публицисте, политичара и послератног дисидента Десимира Тошића, симболична веза са њим је случајно успостављена и на јучерашњој додели награда. Како је в. д. директора Службеног гласника Јелена Триван објаснила, игром случаја се десило да свечаност додељивања награда "падне" баш на његов рођендан. Триванова није спомињала да ли ће награда поново понети његово име.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси