Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Обезбеђење Суда на силу покушало да спречи снимање зграде
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 02. 2015.

Извор: Јужне вести

Обезбеђење Суда на силу покушало да спречи снимање зграде

Покушавајући да сниматељу дописништва РТС-а у Нишу забрани снимање зграде суда током евакуације људи због дојаве о бомби, један радник обезбеђења Вишег суда у Нишу прво је руком накратко заклонио камеру, а затим и шутнуо статив.

За израду телевизијског прилога о дојави бомбе, Драган Живановић је са тротоара на Синђелићевом тргу са асистентом снимао евакуацију странака и запослених из суда.

Поставио сам камеру на око 6-7 метара од зграде. Чувар који је стајао код улаза је пришао, ставио руку на камеру уз опаску да не смем да снимам и рекао да се померим одатле. Одговорио сам му да то не може да ми забрани и наставио свој посао - прича Живановић.

Затим му је, додаје, радник обезбеђења потражио и личну карту.

Одбио сам да му је покажем. Пошто је видео да га не констатујем, када је пошао према улазу шутнуо је у статив када се камера затресла, што се види на снимку - препричава Живановић.

Додаје да су се сличне ситуације десиле и двојици његових колега из дописиништва, када су раније такође снимали евакуације због лажних дојава о подметнутој бомби, које, иначе, нису реткост.

Овог пута инцидент је пријављен и полицији, а портпарол Вишег суда Тамара Савић Цветановић каже да медијски радници треба да штите своја права, те да је пријављивање случаја надлежнима прави пут.

Пошто је то пријављено, не бисмо се мешали у рад полиције и не желимо да дајемо неки суд о томе шта се догодило. Уколико се буде утврдило да је било пропуста, биће и одговарајућих последица. Дакле, тек тада се може очекивати званична реакција и процедура Суда према раднику, односно запосленом - каже портпарол.

 Независном удружењу новинара Србије (НУНС) кажу да је овај инцидент вероватно последица незнања радника обезбеђења који су желели да удаље сниматеља мислећи да раде исправну ствар.

Ова ТВ екипа је само радила свој посао, снимајући ванредни догађај на јавној површини, а у сврху јавног интереса и информисања. Нема законског тумачења којим би било забрањено. Они ни на који начин нису ометали евакуацију, нити ширили панику - каже Светозар Раковић, секретар НУНС-а.

Дозвола потребна за снимање унутар зграде, а не ван ње

Да је снимање и фотографисање спољашности нишке Палате правде дозвољено, може се видети и у упутству за новинаре, објављеном на сајту Вишег суда, где се наводи да је потребно писмено одобрење само за снимање унутар зграде.

У упутству пише да “фотографисање, аудио и видео снимање у згради суда, ван тока судског поступка, одобравају председник Вишег суда у  Нишу који управља зградом Палате правде, као и председник Основног суда у Нишу.” 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси