Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Системски игноришу покрајинске власти
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 02. 2015.

Аутор: Н. С. Извор: Данас

Системски игноришу покрајинске власти

Резултати анализа емисија информативног програма Радио-телевизије Србије - Дневника 2, Јутарњег програма, емисије Ово је Србија и Грађанин, коју су спровели Едукациони центар уз подршку Фондације за отворено друштво, показале су потпуно одсуство новинарске критичности и недостатак проактивности грађанске јавности.

- Централно питање нашег истраживања било је ко и о чему говори у програмима РТС-а. У анализираним емисијама преовлађују економске теме, док је политика потиснута у други план, у односу на неки претходни период. Најважнији део анализе су субјекти који говоре у овим емисијама на РТС-у и ту се види проблематичан новинарски избор саговорника. У информативној емисији Дневник 2 изричито преовлађују субјекти власти и државне управе са 18.4 одсто појављивања и чак уделу од 30 одсто у трајању тих изјава - рекла је Јованка Матић са Института друштвених наука.

Она је навела и да међу поменутим предност имају центри извршне власти, дакле председник, влада и министри, а да се преостале две власти, судска и законодавна, појављују у само један одсто случајева. Такође, према истраживању, покрајинска власт је изразито маргинализована.

- Ово значи да постоји системски модел игнорисања покрајинске власти и ми сматрамо да је то проблематично - додала је Јованка Матић. Што се тиче присуства грађана у емисијама на Јавном сервису, они су углавном присутни у емисији “Ово је Србија”, појављују се релативно често, али су “пасивни посматрачи збивања”, није им дозвољено да изразе политички став, чиме постају ирелевантни саговорници.

- Сви програми су дискриминаторни према женама које се у Дневнику појављују као субјекти у 19.2 одсто случајева, пет процената мање у односу на светски просек. Изразита негативна карактеристика ове емисије је и београдоцентричност, јер је чак 2/3 субјеката у Београду - истакла је она.

Саша Гајин са Правног факултета “Унион” казао је да постоје нормативни механизми којима грађани могу да учествују у медијима, међутим грађанска јавност нема проактивни однос према медијима, односно не ангажује се довољно.

- Медијима се у овој земљи баве медији, политичари и стране организације, дакле нема невладиног сектора. Од великог је значаја да се цивилно друштво бави медијима. У Закону о јавном информисању по први пут постоји неки оквир по коме ви можете да исконтролишете ток средстава или интервенишете у вези са појединим информацијама - казао је он напомињући да директна веза између грађана и Јавног сервиса може несметано бити остварена преко Програмског савета, где “сада не седе људи са другим јавним функцијама”.

Некритичност

Симптоматично је и одсуство критичности, а резултати истраживања кажу да се 45.5 одсто субјеката односило позитивно према теми, док је њих само 15 одсто имало критични став.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси