Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Кад фебруар стигне у мају
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 02. 2015.

Аутор: Ивана Вујанов Извор: Дневник

Кад фебруар стигне у мају

Пре неки дан ЈП „Емисиона техника и везе" објавила је да је отворила кол центар, преко кога ће грађани моћи да се информишу и поставе питања у вези са дигитализацијом, „како бисмо заједно лакше ушли у нову еру емитовања ТВ сигнала".

Како се истиче у саопштењу, ЈП ЕТВ у сарадњи с Министарством трговине, туризма и телекомуникација пружаће помоћ грађанима путем телефонске линије 18988 и 18999. „Циљ нам је да Србија спремно дочека дигитализацију", поручују. Дивно.

Већ крајем фебруара понуђени су одговори грађанима који још увек не знају да ли им треба сет топ бокс, да ли се плаћа и колико, како се инсталира, колико кошта, ко има право на бесплатни уређај.

Подсетимо, крајњи рок за завршетак дигитализације истиче у јуну ове године, а поред кашњења од четири године, каснимо још мало: уместо 15. фебруара, Вршац ће бити искључен с аналогног сигнала 30. марта, погађате, први у Србији. Остатак Војводине требало би да се дигитализује до краја маја, иако је рок такође био 15. фебруара.

Да подсетимо, пријаве за сет-топ-бокс уређаје, угроженим потрошачима подносе се до 15. марта. Како кажу у центрима за социјални рад, потребно је поднети само два документа: личну карту на увид и образац Пријаве за доделу СТБ уређаја.

Наравно, ФТ1П (фали ти један папир) ради и овде: потребно је, наиме, предати и решење о остваривању права на новчану социјалну помоћ или решење о остваривању права на додатак за помоћ и негу другог лица.

Остатак Србије који не потпада под ове две категорије социјално угрожених, а није прикључен на неки од кабловских и ИПТВ система, сет топ боксове мора да купи. Цена им се креће од три до шест хиљада, у зависности од јачине и могућности, а за прикључење је потребно да ваш телевизор има такозвани СЦАРТ улаз. Наравно, ако имате вишка новца у буџету, боље би било да набавите ЛЦД телевизор са ДВБ-Т2 тјунером, јер ће вам се на дуже стазе исплатити.

Пре свега, сет топ боксови само су прелазно решење, па морате да рачунате на то да делова за њих, као ни делова за ваше старе телевизоре, неће бити још дуго. Колико, то нико не може да гарантује. Плазма телевизоре избегавајте, јер им је технологија застарела, скупи су и троше пуно струје, а и тешко ћете наћи неки са ДВБ-Т2 тјунером.

Оно што је добро у читавој причи јесте чињеница да ћете опет моћи да гледате комшијске канале, јер су се практично сви у нашем окружењу дигитализовали давно пре нас. Оно што је лоше јесте могућност да дође до такозваног преливања сигнала, пошто је дигитални сигнал много јачи, те продире даље иза границе.

Осим тога, и од врсте сет топ бокса и антене зависи ваша могућност да пратите хрватске, румунске и мађарске сигнале, те је потребно добро се распитати пре куповине, наравно, ако желите да за исте паре добијете више.

И не заборавите: кад све ово прођемо и завршимо с куповином сет топ боксова, антена, појачивача, каблова за ЗСАРТ улазе и ЛЦД телевизора таман ће крај године. А онда нам се враћа ТВ претплата. Уздравље!

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси