Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Лист "Дневник" од националног значаја
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 02. 2015.

Аутор: Е. Д. Извор: Дневник

Лист "Дневник" од националног значаја

Савет за борбу против корупције апострофирао је у извештају Влади Републике Србије „Дневник" као лист од националног значаја.

 

У документу који је јуче достављен нашој редакцији Савет је подржао опредељеност Владе Србије да оконча процес приватизације медија, али сматра да то питање захтева посебну пажњу свих актера, а нарочито Агенције за приватизацију.

Савет упозорава на то да постоји потенцијални ризик да се приликом састављања јавног позива критеријуми за купце подесе под директним политичким утицајем, што би се нарочито негативно могло одразити на конкретне приватизације медија од ширег друштвеног и националног значаја, као што су новосадски „Дневник", „Политика", „Студио Б" и Танјуг.

„Постоји неколико кључних ризика који се могу негативно рефлектовати и довести до урушавања тог процеса", сматра Савет.

„Због тога се овог пута морају правовремено предузети мере које ће спречити да се приватизација медија претвори искључиво у борбу потенцијалних купаца за пословни простор који је у власништву издавача, односно емитера. Примарни циљ приватизације медија не сме да буде само трансформација власништва над капиталом већ очување и унапређење делатности информисања. Утолико је већа улога стручних консултаната који буду радили на изради условајавног позива за учешће потенцијалних купаца у приватизацији медија. Избор и надзор над радом консултанта и реализацијом пројектног задатка спроводи Агенција за приватизацију".

Савет је на узорку 67 предузећа која се баве делатношћу јавног информисања и која ће бити предмет приватизације утврдио висок степен задужености.

Вишак радне снаге додатно оптерећује пословање медија који траже будућег купца, па тако 67 медија запошљава чак 2.195 радника. Збирно дуговање 67 медија на дан 31. децембар 2013. износи више од 3,7 милијарди динара. Од 67 посматраних медија, само њих 14 није имало дуговања у 2013. Прво место на списку дужника с дуговањима изнад 2,9 милијарде динара заузима „Политика" АД, затим више од 200 милиона динара дугује „Дневник холдинг" АД, 100 милиона динара премашује ЈП „Студио Б", више од 50 милиона РТВ Крагујевац, а 27 милиона дуга прекорачују РТВ Шабац и РТВ Панчево итд.

Известан број медија на дан 31. децембар 2013. има негативан капитал, односно бележи губитке који премашују вредност капитала. Законска обавеза за све медије је да процене вредност имовине и капитала, о чему ће стручни суд дати независни проценитељи пре припреме конкурсне документације и оглашавања продаје.

Савет за борбу против корупције сматра да у поступку приватизације медија надлежни државни органи посебу пажњу треба да усмере на испитивање порекла новца потенцијалних купаца који буду узели учешће у приватизацији.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси