Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  На бироу 1.149 незапослених новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 02. 2015.

Извор: Политика, Бета

На бироу 1.149 незапослених новинара

На евиденцији Националне службе за запошљавање Србије налази се и 1.149 новинара, а прецизни подаци о броју запослених медијских радника у Србији не постоје, показују резултати истраживања радноправног статуса новинара, представљеног јуче у Београду.

Истраживање је спроведено у оквиру пројекта „Партнерство за развој медија у југоисточној Европи”, од јула до новембра 2014. године.

Истраживач Дејан Кожул рекао је да у сфери медија ради 51.281 запослен укључујући техничка лица, програмере и друге, што је 2,1 одсто економски активног становништва.

Од 1.149 незапослених новинара, 624 има високу стручну спрему, рекао је Кожул, наводећи да годишње с неколико факултета изађе у просеку неколико стотина дипломираних новинара, а питање је где они завршавају.

Запослени у медијима као највеће проблеме виде недостатак новца, ниске плате, доминацију таблоидног садржаја, политичке и финансијске притиске, недостатак едукације, финансијски монопол.

Од осам испитаних, шест новинара тражило је да не буде именовано, јер разговор о радноправном статусу није допуштен по уговорима с медијским кућама у којима су запослени. Уговори о раду су, по речима Кожула, без клаузула о праву на приговор савести, обавезе поштовања етичких стандарда.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси