Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Боља слика на старом ТВ коштаће 2.500 динара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 03. 2015.

Аутор: З. Лазаревић Извор: Блиц

Боља слика на старом ТВ коштаће 2.500 динара

Дигитализација у Србији предвиђена је да буде завршена до јуна 2015. године, а 38 одсто становништва нема нове телевизоре који су неопходни за праћење дигиталних сигнала и зато су им потребни сеттопбоксови.

Услов да грађани могу да примају дигитални сигнал јесте да уколико већ немају набаве телевизор који садржи такозвани ДВБТ2 пријемник или да на већ постојећи стари телевизор прикључе сеттоп бокс уређај. Сеттопбоксове најсиромашније категорије становништва добиће бесплатно, док за остале грађане цена тих уређаја не би требало да буде већа од 2.500 динара. Право на бесплатне сеттопбоксове имају социјално угрожени грађани, корисници социјалне помоћи, затим они који примају туђу негу и помоћ и пензионери са најмањим примањима каже државни секретар у Министарству трговине Татјана Матић. Грађани који испуњавају услове за бесплатну доделу сеттопбоксова (СТБ) захтев за добијање морају да поднесу пре 30. јуна. Цена телевизора који имају ДВБТ2 пријемник варирају од 300 па све до преко хиљаду евра, па је грађанима који имају старе телевизоре исплативије да купе сеттоп бокс, који ће коштати мало више од 20 евра.

Чињенице о дигитализацији

Прва фаза дигитализације почела је 21. марта 2012. године. Крајњи рок за процес дигитализације је јун 2015. године За примање дигиталног сигнала потребан је нов модел телевизора који садржи пријемник ДВБТ2 Грађани који имају стари телевизор морају да купе сеттопбокс који кошта око 2.500 динара Најугроженији грађани могу да конкуришу за бесплатан сеттоп бокс до 30. јуна 2015. године.

Кабловска нема трошкова

Сеттопбокс уређај није неопходан за све који имају кабловску телевизију, па чак и ако имају стари телевизор. Зато јер они сигнал не хватају преко антене, већ им га пушта овлашћени провајдер.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси