Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Да се зна куда иду паре из буџета
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 03. 2015.

Аутор: С. Крстић Извор: Дневник

Да се зна куда иду паре из буџета

Трибина „Медији и цивилно друштво: Пут до ефикаснијих и транспарентнијих локалних политика" јуче је у Плавој сали Скупштине града окупила представнике локалних самоуправа, цивилног сектора и медија и других заинтересованих за њихове међусобне односе на локалном нивоу.

 

Повод је привођење крају израде националне стратегије за стварање подстицајног окружења за развој цивилног друштва и позив грађанима да активно учествују у процесу доношења одлука, а орагнизатор трибине је Центар за транзицију и људска прва „Спектар".

У дебати су учествовали члан Градског већа за привреду Горан Сечујски, председник општине Сремски Карловци Миленко Филиповић, председник Националне организације за заштиту потрошача Србије Горан Паповић, председница УГ „Војвођанка регионална иницијатива" Марија Гајицки, председник Друштва новинара Војводине Предраг Ћурчија, док је модераторка била уредница у РТВ-у Александра Поповић.

У кратком представљању учесници су изнели виђења о тренутном стању у троуглу политика-НВО-медији, а након пројекције краћег филма, уследила је дебата, у којој су представници грађанског друштва тражили већу транспарентност у додели новца из локалних буџета за пројекте те је изнето и да је у 23 општине у Војводини било неправилности у таквим поступцима.

Такође, указали су на то да не могу учествовати у креирању јавних политика, односно да грађани нису довољно укључени у доношење одлука од општег интереса.

Горан Сечујски је рекао да су локална самоуправа, цивилни сектор и медији партнери, и навео да је Град основао савете за пољопоривреду и за туризам, као гране које бележе раст, а најавио је да ће до краја марта бити конституисан и савет за заштиту потрошача у области комуналних услуга. Он је додао да су градски конкурси јавни, а резултати доступни јавности и на интернету.

Такође, најавио је за понедељак и расписивање градског конкурса за помоћ у запошљавању. С друге стране, Горан Паповић је најавио пилотпројекат у Новом Саду јединственог регистра пријава потрошача.

Председник ДНВ-а Преграг Ćурчија пак указао је на то да су медији затворени за локалне проблеме, да зависе од конкурса и од односа на политичкој сцени. По њему, ако је и дошло до развоја цивилног друштва, ипак се није променио однос политике према медијима.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси