Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Недеља Дан жалости због трагедије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 03. 2015.

Извор: Б92

Недеља Дан жалости због трагедије

Влада Србије прогласила је недељу 15. март за Дан жалости због трагедије и смрти седам особа у паду војног хеликоптера. Премијер Александар Вучић је апеловао на медије и јавност да и данас искажу поштовање према страдалима у тешкој несрећи. У несрећи су страдали пилот Омер Мехић, капетан Милован Ђукалић, заставник Небојша Трајић, механичар летач заставник Иван Миладиновић, лекар Жевад Љајић, анестетичар Мирослав Веселиновић и беба из породице Адемовић из Новог Пазара.

Влада је изразила најдубље саучешће породицама страдалих и одала пошту страдалима минутом ћутања. 

На ванредној седници Владе Србије о несрећи је кратко говорио министар одбране Братислав Гашић, који је изразио поштовање и захвалност за све припаднике 204. ваздухопловне бригаде, чији су пилоти страдали. 

"Живот су изгубили најбољи пилоти које Војска Србије има, то су исти пилоти који су возили и вас, премијеру, од Фекетића. За нас је то немерљив губитак. Пао је најбољи ваздухоплов који Војска Србије има, био је опремљен са свим уређајима за мисије трагања и спасавања и ноћно летење и летење у посебним условима", рекао је Гашић. 

Пилот летелице Омер Мехић један је од најбољих пилота Војске Србије, који је, навео је министар, током службе спасао у различитим акцијама више од 1.000 људи. 

Мехић је, како наводе у Војсци, прошао је све фазе од инструктора летења до водје тима за спасавање, а 2008. године преживео је пад хеликоптетра "газела м-8". 

Гашић се захвалио и припадницима МУП-а, како је рекао, јер да они нису помогли летелица вероватно још не би била пронађена. 

Како је речено на седници, контакт радио везом са хеликоптером Војске Србије изгубљен је синоћ у 22 сата и 31 минута, а у 22 сата и 34 минута ваздухоплов је нестао са радарских показивача. 

Званичници Војске Србије говориће о детаљима несреће на конференцији за новинаре у 13 часова. 

Законом о Дану жалости предвиђено је да заставе буду спуштене на пола копља, како на државним институцијама тако и на спортским и културним манифестацијама и да се настрадалима ода пошта минутом ћутања. 

Према Закону, медији су дужни да програме ускладе и да, уместо хумористичких, забавних, фолклорних и других емисија са забавном и народном музиком, емитују музику и емисије прикладне дану жалости. 

Новинско-издавачке организације које издају дневне новине дужне су да их штампају у црној боји, наводећи на првој страни одлуку о проглашењу Дана жалости и проглашењу његовог обележавања. 

За време Дана жалости на јавним местима, у кафићима, ресторанима и другим локалима забрањено је емитовање народне и забавне музике, односно одржавање програма забавног карактера. 

Према Закону, Дан жалости се проглашава после нарочито трагичног догађаја, тешке несреће која за последицу има смрт, рањавање или тешко оштећење здравља већег броја људи или у случају смрти високог државног функционера.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси