Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  О власничкој структури и контроли медија у среду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 03. 2015.

Извор: Танјуг

О власничкој структури и контроли медија у среду

Скупштински Одбор за културу и информисање разматраће у среду, 18. марта, извештај о власничкој структури и контроли медија у Србији.

Савет за борбу против корупције доставио је 20. фебруара Влади Србије извештај о власничкој структури и контроли медија у Србији.

У том документу анализирана је власничка структура медија, власништво државе у медијима, контрола медија кроз различите моделе финансирања, функционисање регулаторних тела, као и феномени таблоидизације, цензуре и аутоцензуре.

Као и у претходном извештају, Савет је дао перпоруке Влади за разрешење уочених проблема.

Председница Одбора Весна Марјановић недавно је Тањугу рекла да ће на тој седници посланици, односно чланови тог скупштинског тела, разматрати објављени извештај Савета за борбу против корупције, као и да ће моћи да поставе питања о налазима и резултатима извештаја.

Подсетивши да није у надлежности Одбора да тај извештај усваја и да у том смислу не очекује неку формалну одлуку, Марјановић је изразила наду да ће чланови Одбора са представницима Савета доћи до одређених закључака или препорука.
"И то у смислу на који начин парламент може боље да контролише примену закона, заштити и гарантује медијске слободе у Србији, положај новинара…и да омогући једну демократску расправу, плурализам мишљења, који, по мом мишљењу, тренутно недостаје у нашим медијима", оценила је она.

Марјановић је рекла да сматра да је урађена једна озбиљна анализа која је указала на највеће проблеме у медијима данас - нетранспарентност власништва, нетранспарентност финансирања, угрожен положај јавних сервиса, проблем цензуре и аутоцензуре и таблоидизације.
"Мислим да се сви можемо сложити да су то кључна питања тренутно када је у питању медијска политика, медијска сцена у Србији и у том смислу је свакако тај извештај релевантан за даље разматрање у парламенту", закључила је Марјановић.

 

Коментари (1)

Остави коментар
уто

17.03.

2015.

Jagodinski Žićak [нерегистровани] у 10:29

ZAKONOM ZABRANITI MEDIJSKI PLURALIZAM

Na prvi pogled, može vam delovati čudno, nerazumno, smešno ili čak i žalosno, pomisliti Bog zna šta o meni, ali ako skoncentrišite svoje misli videćete koliko sam u pravu.
Kao prvo, koliko bi ugodniji bio život tih napaćenih novinara (makar u tom pogledu), a iznad svega i konzumentima svakojakih štampanih medija ako bi se zabranio medijski pluralizam i strogo, zakonom propisao, ponaosob,za svaki medij - medijski monizam.
Da se precizno i transparentno propiše-ko je čiji i ko je za koga.
Konačno, novinarima bi bila "mirna glava", znali bi na čemu su, bar za neko vreme, radili bi po sopstvenoj sklonosti za određenog, vrlo definisanog gazdu. Čitaoci, e oni bi konačno prestali svakodnevno da se živciraju, isčuđuju, krste i levom i desnom rukom, ni oko čega važnog, psuju pa lepe koje-kog,koji im zagorčava i te kako već učmali gorki i čemerni život. Sve u zavisnosti da li čitaju levi ili desni članak, na gornjoj ili donjoj stranici svoje novine.
Znači jedino je medijski monizam garancija da će svakom građaninu, uključujući i novinare, život teći "po sopstvenoj volji".Makar u smislu duhovnog spokojstva.
O spokojstvu onih trećih-i da ne govorim.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси