Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Урушен углед новинарске професије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 03. 2015.

Аутор: Катарина Живановић Извор: Данас

Урушен углед новинарске професије

Лекари који су били у возилу обратили су се за помоћ и Министарству здравља и Војсци Србије. Војска је одлучила да реагује и помогне животно угроженој беби. Том приликом поштоване су све неопходне процедуре изјавио је јуче министар здравља Златибор Лончар, објашњавајући да је након одлуке надлежних где ће бити слетање задатак Министарства здравља био да упути тим стручњака и санитет.

Да ли ће то бити Ниш, Крагујевац или Београд, одлука је зависила од више фактора, рекао је Лончар у покушају да одговори на питања које је јавност поставила још у петак зашто је хеликоптер полетео баш за главни град и ко је донео ту одлуку.

У ишчекивању извештаја комисије о томе шта су прави разлози пада хеликоптера, мишљења су подељена. Чак ни стручњаци нису сагласни да ли је летелица била исправна, имала довољно горива, а пилоти били довољно стручни и обучени.

Ипак, јавно мнење углавном сматра да су министри немиле догађаје покушали да искористе за личну промоцију, а да је споредну и лоше одиграну улогу у петак извела већина медија у Србији.

Непрофесионално извештавање о паду хеликоптера, али и о киднаповању двогодишње девојчице, до те мере је урушило углед новинарске професије да је јавност почела да сумња у сваку информацију која се објављује. Неповерење јавног мњења најбоље илуструје реченица „све је то изрежирано“, која све чешће илуструје епилог хватања киднапера.

Тај случај је имао срећан завршетак, што је најважније за девојчицу и њене родитеље, за разлику од трагедије у којој је, услед рушења хеликоптера, страдало седам особа, укључујући и бебу.

У трци за што бржим пружањем информација, али и скидања одговорности са надлежних, медији су пласирали непроверене, нетачне и сензационалистичке вести.

Информацију да је беба безбедно стигла у Крагујевац први је пустио РТС, а недуго затим, и без објашњења, скинуо са сајта.

Потом је уследила вест новинске агенције Бета, коју је пренело неколико медијских кућа, да је хеликоптер са бебом и спасиоцима успешно слетео у Београд. Убрзо је уследило извињење и објашњење у којем се наводи да је новинар погрешно разумео и пренео изјаву директора Института за мајку и дете Радоја Симића.

Наиме, он је рекао да је екипа Института спремна да дочека дете, а Бета је написала да је дете већ „дочекано“.

Новински посленици би, у најмању руку, требало да извуку поуку да агенцијске вести, посебно у деликатним ситуацијама, не узимају здраво за готово, већ да их пре објаве провере.

Међутим, у вези са нетачном информацијом да је хеликоптер безбедно слетео, појавиле су се и сумње да није реч само о погрешно пренетој изјави, већ намерно пласираном саопштењу власти у циљу промовисања појединих министара.

Наиме, вест је тако „упакована“ да одмах после информације да је хеликоптер слетео следи реченица да су бебу, медицинско особље и пилоте дочекали лично министри здравља и одбране, Златибор Лончар и Братислав Гашић.

Такву сумњу изразило је и Независно удружење новинара Србије истичући да је недопустиво информисање грађана „које се заснива на унапред сроченим саопштењима или смишљеним сценаријима који доводе читаоце, слушаоце и гледаоце у заблуду“.

НУНС упозорава да се на овај начин урушава кредибилитет новинарске професије и губи поверење грађана у медије.

Председник НУНС-а Вукашин Обрадовић каже за Данас да је општи утисак да се не ради о грешци и погрешно пренетој изјави, већ да је вест о успешном спашавању бебе унапред смишљена и пласирана. Да ли су то радиле ПР службе или неко други, сасвим је свеједно са становишта професије. Медији нису добро радили свој посао. Нису чињенице проверавали из више извора - истиче Обрадовић.

Он додаје да је потребно још времена за подробнију анализу извештаја, али да је сасвим извесно да је етички кодекс прекршен.

Текст под називом „Изгибоше сви због незреле мајке“ у таблоиду Ало вређа и жртву и породице жртава. Он се издваја по својој бруталности. Такође потхрањује сумње да су информације унапред припремљене и пласиране од стране ПР служби. Ипак, то не ослобађа новинаре и уреднике одговорности за написане речи, наводи Обрадовић.

Грешака у извештавању било је и у случају киднаповане двогодишње девојчице. И овде имамо класичан пример како се редован посао државних органа претвара у маркетиншки спектакл. Уз све похвале полицији на ефикасној акцији, не видим разлог зашто би се на лицу места појављивао министар Стефановић, са све камерама, нити оправдавам оне медије који су у трци за сензационализмом и жељом да буду први, објавили идентитет и слику девојчице истиче Обрадовић.

Према његовим речима, заједничко у оба случаја је да уместо информисања о важним друштвеним догађајима добијамо пропагандистички приступ који наноси штету пре свега новинарима, јер грађани полако губе веру у медијске информације.

Проверити чињенице

Нино Брајовић, генерални секретар Удружења новинара Србије, каже за Данас да су медији објављивали информације које нису провераване „на терену“. Када се деси овако нешто, јасно се види колико је важно пре објављивања проверити све чињенице - наводи Брајoвић.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси