Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Поштовати елементарна правила новинарске професије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 03. 2015.

Извор: Танјуг

Поштовати елементарна правила новинарске професије

На саветовању о безбедности сајтова са информативним садржајем указано је данас у Београду на потребу превентивног деловања у заштити саџаја, али и поштовања елементарних правила новинарске професије приликом објављивања информација.

 

Скуп је организовало Министарство културе и инфромисања у сарадњи са МУП-ом и Републичким јавним тужилаштвом, а како је рекао министар Иван Тасовац међусобно прожимање државних органа и њихова директна комуникација са медијима представља добитну комбинацију.

Тасовац је истакао да је "то формула у коју верујемо да нас може водити бољитку и отклонити често контраверзна тумачења и злоупотребе у тој области".

"Сматрамо да је то најбољи начин да се убудуће технички проблеми настали непридржавањем елементарних сигурносних мера у виртуелном свету не проглашавају за атак на сајтове и слободу изражавања", рекао је Тасовац на почетку скупа.

Он каже да се у том свету све чесће примећује "трансфер одговорности са власника и уредника према власти - од одсуства самокритике и регулативе садржаја који се на појединим сајтовима са информативни садржајима граниче са добрим укусом".

Према његовим речима, то се односи и на изостанак елементарног правила у новинарству да се чују обе стране а неки садржајии "имају за циљ атак на нечији приватни живот породицу и децу".

На скупу су говорили републички јавни тужилац Загорка Доловац и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић који је најавио рад на још ефикаснијим начинима заштите, али и превенције садржаја сајтова.

"Радићемо са министарством културе и тужилаштвом на томе да пронађемо ефикасније моделе заштите... а превенција је нешто што је боља заштита од тражења помоћи када се штета већ догоди и то ће бити приоритети нашег рада", рекао је Стефановић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси