Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Подзаконски акти не могу да ограниче информисање јавности
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 03. 2015.

Извор: Танјуг

Подзаконски акти не могу да ограниче информисање јавности

Информисање јавности у вези са околностима које су довеле до пада хеликоптера Војске Србије, не може да се ограничава подзаконским актима, као што је то јуче учинило Министарство одбране, поручио је повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић.

 

Шабић је у саопштењу на сајту Повереника истакао да је правно неодрживо, као било какав основ за ограничавање права утврђених и уређених законом, позивање на "Упутство о класификовању, извештавању, евиденцији и анализи ванредних догађаја у Министарству одбране и Војсци Србије".

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности навео је да се тој институцији обратио већи број новинара с молбама за објашњење у вези са јучерашњим саопштењем Министарства одбране о раду Комисије за утврђивање одговорности за трагедију хеликоптера, као и у вези са налазом саме Комисије.

Иако је истакао да му није позната садржина налаза Комисије, нити да би их у овој фази коментарисао чак и да је имао у њих увид, Повереник је подсетио да је Уставом Србије зајемчено право јавности да зна, односно право на приступ информацијама о раду органа власти.

Шабић је објаснио да се то право остварује на начин утврђен Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја, у коме је изричито предвиђено чланом осам да "права из овог закона могу се изузетно подврћи ограничењима прописаним овим законом ако је то неопходно у демократском друштву ради заштите од озбиљне повреде претежнијег интереса заснованог на Уставу или закону".

Шабић је додао да Закон предвиђа и околности у којима остваривање права јавности може да буде ограничено, али да је то ограничавање оправдано и правно могуће искључиво под условима утврђеним законом.

Министарство одбране саопштило је јуче да је Комисија за утврђивање околности пада хеликоптера 14. марта у Београду завршила с радом и поднела извештај који ће, по захтеву заменика вишег јавног тужиоца у Београду, Генералштаб Војске Србије предати том истражном органу.

У саопштењу је напоменуто да је тачком 20. "Упутства о класификовању, извештавању, евиденцији и анализи ванредних догађаја и догађаја у Министарству одбране и Војсци Србије", прописано да "у случајевима када истражни поступак воде надлежни државни истражни органи, право информисања јавности о околностима, узроцима и одговорности за ванредни догађај у Министарству одбране и Војсци Србије је у њиховој надлежности".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси