Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Вршац први крочио у нову технолошку еру
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 04. 2015.

Аутор: Владимир Црњански Извор: Дневник

Вршац први крочио у нову технолошку еру

Грађани општине Вршац од данас први су у Србији који примају само дигитални ТВ сигнал. То значи и да су искључени сви аналогни ТВ и радио предајници за ту територију. Вршчани тако имају квалитетнију телевизијску слику и тон, могу да гледају и вишејезичне преводе емисија, одложено да прате емисије или филмове, као и да користе електронски програмски водич за недељу дана.

 

Већина оних који ТВ програме прате посредством пријемника са собним антенама на време је купила сеттоп боксове и несметано ће пратити тринаест националних канала који су на располагању за гледање.

Очекује се и да ће локалне и регионалне станице испратити ову фазу дигитализације, чему у прилог говори вест да је вршачка телевизија „Банат" недавно прешла на дигитално емитовање програма. 

Подсећамо, дигитализација искључиво важи за гледаоце који сигнал примају преко собне или кровне антене и морали су да набаве сет топ бокс уређаје (ДВБТ2).

Они који ТВ канале добијају преко неког кабловског дистрибутера, нису морали да улажу у одговарајућу опрему, већ је то учинио дистрибутер.

У плану је да 8. маја аналогни сигнал искључе Суботица, Сомбор, Кикинда, а потом 18. маја Чот Венац.

После преласка Авале на емитовање искључиво дигиталног сигнала и централна Србија ће бити дигитална, а на крају и југ Србије и Јастребац.

Иначе, споразум који је 2006. Србија потписала у Женеви обавезао је и нашу земљу да до јуна 2015. пређе на дигитално емитовање телевизијског сигнала.

Потпуни прелазак на дигитално емитовање телевизијског програма у Србији треба да се заврши до 17. јуна.

Треба знати да је дигитализација међународно преузета обавеза и у интересу је грађана. Да се ствари позитивно одвијају показало је и недавно истраживање по којем око 95 одсто грађана Србије зна да се дигитализација мора обавити, и да она односи на дигитализацију система земаљских предајника. 

О дигитализацији немају шта да брину сви који програме гледају посредством кабловских или ИПТВ оператера, а њих је влеики број.

С друге стране, они који користе класичне кровне антене и старе типове телевизора, мораће да купе сет топ бокс уређаје.

Како наводе надлежни, остао је само мали број оних који у овом тренутку не размишљају о набавци неопходних уређаја, а као разлог се намеће недостатак финансијских средстава.

Подсећамо, за најугроженије социјалне категорије, а на основу већ окончаних пријава, деле се ваучери за куповину сет топ бокосова.

„Службени гласник" је одштампао 157.666 ваучера, који ће корисницима који се су до 31. марта пријавили Центру за социјални рад или у филијали Фонда ПИО бити достављени препорученом поштом на кућну адресу.

С тим ваучерима они ће моћи да купе сет топ боксове у за то одређеним малопродајним објектима. 

У зонама где се прво гасе аналогни предајници предајници грађани су их већ добили и добијаће их на кућну адресу. Ваучери намењени социјално угроженим категоријама становништва већ су подељени на територији општине Вршац, а до краја ове недеље биће подељени за 137 хиљада становника општина Кикинда, Сомбор и Суботица.

Дигитални предајници у функцији од поднева

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић свечано ће данас у 12 часова пустити у рад дигиталне предајнике на емисионој станици „Вршачки брег", у Емисионој станици „Вршачки брег" код Вршачке куле. "Вршачки брег" је прва од 208 дигиталних емисионих станица у Србији на којој се потпуно гаси аналогни сигнал и прелази на дигитално емитовање програма, чиме се улази у завршну фазу дигитализације.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси