Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Синдикалци знају ко је убио Пантића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 04. 2015.

Извор: З. Ускоковић

Синдикалци знају ко је убио Пантића

Бивши лидери синдиката Јагодинске пиваре, највероватније, имају сазнања о убиству новинара Милана Пантића - сазнају "Новости". Истрага је дошла до информација да су тадашњи челници бораца за радничка права били тесно повезани са руководством фабрике, чак и после њихове смене, и да поседују информације кључне за расветљавање смакнућа дописника "Новости" из Јагодине јуна 2001. године.

 

Пантић је неколико месеци пре убиства објавио серију текстова о махинацијама у Јагодинској пивари - почев од мућки у поступку приватизације до нестанка огромних количина овог флашираног алкохолног пића. Због неких од ових кривичних дела још се воде поступци, па тако ни после 14 година нема судских епилога.

Упућени у овај случај наводе да је више него симптоматична повезаност бивших синдикалних лидера и некадашњег руководства пиваре. Сумња се да их и данас повезује иста ствар, а то је - истина о Пантићевој смрти.

О сумњивој повезаности челника фабрике и њиховог синдиката у то време могао, могао би доста да исприча Д. Т., који се већ дуже крије у Немачкој, чије је држављанство у међувремену добио. Њега су неки сведоци означили као човека који је директно одговоран за смрт новинара.

Српска полиција и тужилаштво дуже од годину дана покушавају да га испитају, али из неког разлога Немачка им то онемогућава.

- Д. Т. је био јако близак са једним од директора Јагодинске пиваре - наводи извор "Новости". - Виђали су их често како се састају у новосадском хотелу "Парк". У овом војвођанском граду је било велико складиште јагодинског пива. Интензивно су се дружили од 1998. па све до Пантићеве смрти. Новинар "Новости" је у том периоду писао серију текстова о злоупотребама у овој фабрици.

Још јуна 2012. у немачком граду Нирнбергу један наш држављанин је поднео пријаву против Д. Т., означавајући га као једног од учесника у убиству Милана Пантића. Поред тога, како сазнајемо, Србија је расписала потерницу за Д. Т., и то због убиства. Немачка, међутим, не изручује своје грађане, а до данас, иако је прошло скоро годину дана од када је поднет захтев да се Србији омогући да га саслуша, или да то уради Немачка - нема одговора.

Надлежно тужилаштво у Јагодини ће, како нам је у среду потврђено, поново тражити уз помоћ Министарства правде, ургенцију да се Д. Т. саслуша у Немачкој. Није јасно зашто ова држава одбија да помогне у истрази расветљавања убиства једног новинара.

Поред Д. Т. (променио презиме) као учесници у злочину или неко ко има директна сазнања означени су и З. О. и С. К. из Босне и Херцеговине. Друга двојица су саслушана у затвору у БиХ где издржавају казне због ратних злочина.

- С. К. је у својој изјави тврдио да је Пантић убијен по налогу једног од руководилаца Јагодинске пиваре - објашњава наш саговорник. - Он је поменуо и Д. Т. као директног извршиоца злочина. Са друге стране Д. Т. је преко неких посредника оптужио С. К. као злочинца. Убица је ту негде међу њима. О свему томе доста знају и бивши синдикални лидери пиваре у Јагодини.

Мења градове

Д. Т., који је у Немачкој променио идентитет, често мења и места где живи. Извесно време провео је у Нирнбергу, а онда када је у српским медијима објављено да живи у поменутом немачком граду - преселио се. У међувремену, како сазнајемо, поново се преселио, али га наше безбедносне службе "држе на оку".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси