Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Аутоцензура - највећи пораз новинарства
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 04. 2015.

Аутор: А. Вуковић Извор: Политика

Аутоцензура - највећи пораз новинарства

Ситуација у медијима није добра и независност јавних гласила под знаком је питања, а грађани све више верују онлајн гласилима, закључци су панел дискусије „Да ли је могућа независна штампа”, одржане у Француском институту.

Модераторка вечери Љубица Гојгић, новинарка Радија Б92, угостила је Франсоа Бонеа, оснивача портала „Медијапарт”, Весну Малишић, новинарку НИНа, и Жан Арноа Деренса, једног од главних уредника онлајн новина „Ле куријер де Балкан”.

Према речима Деренса, пракса је показала да у земљама које улазе у процес европских интеграција, а међу њима су Србија и земље региона, уместо да медијски простор постаје слободнији, ситуација се погоршава.

Он је додао да тонови којима је обојена новинарска професија никако нису ведри, а да је највећи пораз аутоцензура.

- Каже се да читаоци, слушаоци и гледаоци напуштају традиционалне медије и све више се окрећу информисању у интернет сфери, где се, како се чини, много искреније прича - рекла је Љубица Гојгић.

Весна Малишић потврдила је да заинтересованост грађана за електронске и штампане медије опада, а разлоге у томе види и у недостатку дебатних емисија на телевизијама и радијским програмима. Уколико таквих емисија и има, каже она, саговорници у њима су пажљиво бирани, па размене мишљења нема и све се своди на монолог. Када су у питању штампани медији, према речима ове новинарке, ситуација није ништа другачија.

- Постоје медији са малим тиражима који се труде да дају и неко мишљење супротно ставовима владајуће партије, али власт се више окреће већим медијима који све више подлежу политичким притисцима - рекла је Весна Малишић и осврнула се на чињеницу да у Србији више од 60 одсто медија нема транспарентно власништво, додајући и да су новинари овде већ огуглали на „агресивне и хистеричне притиске власти”.

Да ситуација није другачија ни у Француској, а ни у Русији, где је он радио, потврдио је Боне, који је рекао да је и у тим земљама проблем у томе што грађани немају више поверења у медије који су на страни елите, уместо да штите интересе народа.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси