Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Више притужби ове године
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 04. 2015.

Извор: Фонет

Више притужби ове године

Заштитник грађана Саша Јанковић изјавио је данас да је стање људских права прошле године у Србији било забрињавајуће и да се његовој канцеларији обратило 23.340 грађана, а у прва три месеца ове године чак 66 одсто више притужби је било него у прва три месеца 2014. године.

 

Слобода медија и изражавања је доста честа тема. У Србији има медија у којима се чују критички ставови, али морам да замерим извршној власти, што се са те позиције константно чују такви позиви и комуникација којом се изражава негодовање због критичких ставова, да се дипломатски изразим, рекао је Јанковић.

Улога државе је не да забрањује, већ да промовише слободу говора, изражавање различитих ставова. Код нас се са позиције власти емитује став да су они који износе критичко мишљење и који не мисле исто, страни плаћеници, издајници, неко ко не воли своју земљу и жели јој зло, указао је Јанковић. Такав став изражава оправдан страх новинара и медија да ће доћи у незавидну позицију да остану без финансирања појединих оглашивача, пре свега јавних предузећа, рекао је он.

Критика и супротно мишљење се означавају као субверзивна и противдржавна активност, рекао је Јанковић и напоменуо да је у извештају цитирано истраживање Удружења новинара Србије да је највећа претња новинарима економска ситуација.

Највећи број грађана жалио се на оно што зовемо лоша управа, на бесмислене процедуре, неодговарајуће временске одреднице, преваљивање на грађане терета доказивања ствари које управа треба да зна, рекао је Јанковић на Одбору Скупштине Србије за људска и мањинска права.

Имамо проблема изазваних спорним прописима, које сте ви као посланици Скупштине усвојили, рекао је Јанковић и навеопример Закона о привременом начину уређења исплата пензија.

Јасно је да је економска ситуација тешка и да ПИО фонд не може да издржи. Ако кажете уређење исплате, то се односи на питање да ли се пензија прима на руке или рачун, али знамо да је смањен износ пензија, рекао је Јанковић. Неко други ће да се мериторно о томе изјасни, али мене брине што се мањи износи исплаћују без нових решења. Неко би могао да се жали, јер пензионери имају решења на један износ, а добијају други и бојим се да ћемо тај проблем решавати наредних година као што сада имамо проблем са пензијама са Косова, рекао је Јанковић.

Јанковић је указао и да неке законе, који су прецизни, јасни, администрација не спроводи како треба, а то је законо умањењу нето прихода запосленима у јавном сектору или такозвани солидарни порез.

Трудницама које које нису добијале накнаду зараде, кумулативно за три месеца је уплаћен новац и тај износ је био преко 60.000 динара и онда им је то опорезовано, рекао је Јанковић. Најавио сам министру финансија да ћу поднети предлог за разрешење помоћника министра финансија који је задужен за то, рекао је Јанковић.

Органи власти у високом проценту, 88,91 одсто, прихватају препоруке Заштитника и исправљају штету нанету грађанима, рекао је Јанковић и напоменуо да би се неко хвалио тиме.

Органи управе су свесни да греше и када се покрене поступак контролу, они то исправљају, али пре Заштитника нема никога да укаже превентивно на пропусте и ко зна колико тога остаје неоткривено, указао је Јанковић. Говорећи о правима деце, Јанковић је рекао да су она препозната више него ранијих година. Разговарао сам са просветним радницима који су у штрајку и питао сам их да ли знају било који други начин изражавања незадовољства сем скраћивање часова, јер је то погубно задецу, рекао је Јанковић.

Јанковић је, о питању родне равноправности, поздравио мирну организацију Параде поноса, али је на указао проблем неразумевања највиших функционера за питања родне равноправности. Он је навео пример Министарства одбране и решење о пензији трансродној особи, јер, како се наводи у образложењу, нарушава углед Министарства.

Када је жена донела налаз са ВМА да она не може да утиче да углед Министартва, против ње су поднете пријаве за проституцију, рекао је Јанковић. Јанковић је рекао да су се грађани највише жалили на ресор правде, углавном оправдано, али је нагласио да је у уторак доста о томе говорио, мислећи на седницу Одбора за правосуђе.

Председник Одбора за људска и мањинска права Мехо Омеровићу казао је да се о извештају Заштитника не гласа на седницама Одбора.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси