Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Протест запослених у Међународном радију Србија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 04. 2015.

Извор: Бета

Протест запослених у Међународном радију Србија

Више десетина запослених у Међународном радију Србија (Радио Југославија) протестовали су јуче испред Владе Србије због најаве гашења те медијске куће и предали захтев у коме траже пријем код премијера Александра Вучића.

Директор Међународног радија Србија Милорад Вујовић оценио је како је недопустиво да се 1. јула угаси једини државни сервис за информисање иностране јавности о догађајима у Србији на 11 светских језика, који емитује програм 79 година.

"Тај вид аутизма је недопустив, јер постоји могућност да у оквиру Јавног сервиса, а према Закону о јавним медијским сервисима, радио настави да обавља своју функцију", казао је Вујовић новинарима.

Медијском стратегијом и новим Законом о јавном информисању, предвиђено је повлачење државе из власништва над медијима и њиховог директног финансирања, а за Међународни радио Србија, упркос ранијим најавама, није понуђена никаква могућност трансформације, рационализације или укључивања у Јавни сервис, мада је Законом утврђен јавни интерес информисања светске јавности о дешавањима у Србији, подсетио је он.

Према његовим речима, гашење једине станице са кратким таласима у земљи, чији се програм може чути у свим деловима света, представља губитак и за пропагирање Србије и оставља празан простор у информисању иностране јавности и српске дијаспоре. Вујовић је указао да се у региону дешавају супротни трендови и да сви желе да обезбеде што већи утицај на јавно мнење у свету, као и да 20 земаља ЕУ такође имају овакав вид светског сервиса.

Како је истакао, Међународни радио Србија емитује програм, поред српског, на енглеском, немачком, француском, руском, шпанском, кинеском, арапском, мађарском, албанском, грчком и италијанском језику. Директор те медијске куће казао је да још увек није јасно шта ће се дешавати са запосленима, али постоји бојазан да ће сви запослени, њих 96, биту упућени на Националну службу за запошљавање, без отпремнина или били каквих надокнада. "Нема могућности за приватизацију оваквог типа медија, иако су неки модели јавно-приватног партнерства могући, али у овом тренутку то није понуђено као опција", рекао је Вујовић.

Председница Синдиката новинара тог радија Јелица Тапушковић казала је да су руководство и представници синдиката покушали неколико пута да разговарају са представницима Министарства културе и информисања о свом проблему. "Са министром Иваном Тасовцем нисмо разговарали, али нас је примио државни секретар задужен за медије Саша Мирковић са којим је разматрана могућност реорганизације радија и његов даљи рад", казала је она и навела да су последњи пут са њим разговарали у децембру прошле године.

Тапушковићева је навела да након тога и поред више писама и захтева није било одговора из Министарства културе и информисања, да би пре два дана, када је најављен протест запослених, стигло писмо у коме се наводи да се "ради на акту којим ће да се одреде правне последице укидања радија", без објашњења шта то значи.

Према њеним речима, даљи потези запослених у том радију зависиће од исхода разговора са надлежнима.

Запослени у Међународном радију Србија носили су транспаренте на којима је поред осталог посало "Да се глас Србије и даље чује широм света", "Тамо где се не чујемо, сигурно је крај света". Саобраћај у Немањиној улици током трајања протеста одвијао се без прекида.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси