Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тужилаштво предлаже Улемека за сведока
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 04. 2015.

Аутор: Д. Д. Извор: Данас

Тужилаштво предлаже Улемека за сведока

Тужилаштво за организовани криминал је на јучерашњем припремном рочишту у случају убиства новинара Славка Ћурувије представило своје доказне предлоге. Припремно рочиште у Специјалном суду које је по закону затворено за јавност биће настављено данас, када ће своје доказне предлоге изнети адвокати одбране. Међу 90 сведока чије је саслушање предложило тужилаштво налази се и бивши командант Јединице за специјалне операције Милорад Улемек Легија.

Према оптужници, за убиство новинара и бившег власника листова „Европљанин“ и „Дневни телеграф“ су оптужени некадашњи начелник Ресора Државне безбедности Србије Радомир Марковић, шеф београдског центра ДБа Милан Радоњић, главни обавештајни инспектор у Другој управи Ресора Ратко Ромић и припадник резервног састава тог ресора Милан Курак.

Уколико се докаже њихова кривица, прети им казна затвора од 30 до 40 година. На припремном рочишту се утврђују спорне и неспорне чињенице, као и који ће докази тужилаштва и одбране бити извођени током суђења.

Након рочишта, суд ће заказати почетак суђења којем ће јавност моћи да присуствује, а оптужени ће моћи да изнесу своје одбране. Марковић се терети да је то дело извршио подстрекавањем, а остали су оптужени као саизвршиоци.

Ћурувија је убијен на Ускрс, 11. априла 1999, током НАТО бомбардовања СР Југославије.

Са Ћурувијом је у време убиства била његова невенчана супруга, историчарка Бранка Прпа, која је том приликом лакше повређ ена пошто су је нападачи онесвестили ударцем у главу.

Кључни сведок у овој истрази, након чијег исказа су ухапшени оптужени 13. јануара 2014. године, јесте некадашњи припадник ДБ, односно командант Јединице за специјалне операције Милорад Улемек Легија, који се налази на издржавању казне од 40 година затвора.

Улемек је на своју иницијативу, безусловно, 8. јануара 2014. године дао исказ тужилаштву у којем је детаљно испричао своја сазнања о тој ликвидацији.

Мијатовић: ОЕБС ће пратити суђење

Представница Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) за слободу медија Дуња Мијатовић поздравила је почетак суђења за убиство власника Дневног телеграфа и Европљанина Славка Ћурувије и истакла да ће њена канцеларија пратити све што се с тим суђењем и око њега дешава.

Мијатовићева је у интервјуу за сајт Цензоловка нагласила да је то суђење веома важно и за Србију и за цео регион и да очекује да процес доведе и до разоткривања наручилаца злочина, који су у многим случајевима убистава новинара у Европи остали непознати, од Русије и Турске до Црне Горе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси