Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Отац Даде Вујасиновић за Наше: Двадесет година чекамо на истину
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 04. 2015.

Аутор: Ивана Икраш, Јана Живаљевић Извор: Наше новине

Отац Даде Вујасиновић за Наше: Двадесет година чекамо на истину

Радислав Вујасиновић, отац новинарке Радиславе Даде Вујасиновић која је преминула 1994. године под још неразјашњеним околностима, каже за Наше новине да се нада да ће ново супервештачење у Холандији коначно утврдити истину о смрти његове ћерке.

"Све је већ испричано. Остало је једино да се сачекају резултати супервештачења. Немамо више шта да кажемо, јер смо причали 20 година. Свака реч би сада била сувишна", кратко је изјавио Вујасиновић.

За који дан и одлука Министарства правде

Национални форензички институт у Хагу пристао је да вештачи доказни материјал и да утврди да ли је новинарка убијена или је неко убио. Главни доказ су два такозвана филцана чепа извађена из њеног тела.

Иако је прошло 21 година од кад је пронађена мртва и даље није разјашњено да ли су усмрћена са два пуцња, одатле два чепа, што би показало да је Дада Вујасиновић убијена.

Уколико се утврди да се ради о два дела истог чепа то би доказало да је у питању било заиста самоубиство. Истрагу у овом предмету води Више јавно тужилаштво у Београду које је упутило захтев Министарству правде да одобри 33.000 евра колико кошта супервештачење у Холандији.

Министарство ће одлуку донети током ове седмице. Породица има доказе Хашком форензичком институту за вештачење је неопходна пушка из које је Дада Вујасиновић усмрћена, затим патроне муниције и фотеља из новинаркиног стана на којој је пронађена крв која не припада новинарки.

Наведени предмети налазе се у власништву породице. Холанђани су тражили и кесу у којој су чуване драмлије (сачма), оловне куглице извађене из новинаркиног тела, односно спорни филцани чепови. Иако се прво тврдило да је тај доказни материјал изгубљен током бомбардовања, кеса је касније пронађена у ормару инспектора који је радио на предмету, али је у међувремену умро.

Материјал за књигу украден?

Радислав Вујасиновић и његова супруга Невенка тих година живели су у Берлину. Комшиница им је јавила да се „Дада убила из ловачке пушке“.

Дошли смо дан касније преко Мађарске. Били смо у шоку, изгубљени, али када смо ушли у стан, било нам је јасно да се није убила. У стану је све било испретурано, па је чак и лустер је био изваљен. Нашла сам неколико ишчупаних праменова њене косе по стану.

Документа и новац држала је на једном скровитом месту. Нека документа смо нашли по стану, а једино је новац остао на месту на ком је био. Не знамо шта је све нестало. Фасциклу у којој је био материјал за књигу никада нисмо пронашли. Међу касетама с њеним интервјуима нашли смо магнет. Касете са последњом причом о полицији која продаје оружје у Новом Пазару никада нису нађене. Нисмо пронашли ни касету из телефонске секретарице, на којој су остали последњи позиви рекао је Вујасиновић.

Подсетимо, Дада Вујасиновић пронађена је мртва 9. априла 1994. године у свом стану у Новом Београду, а истрага је покренута тек 2005. године. Један од налаза вештака био је пет година у фиоци некадашњег истражног судије Окружног суда, није био достављен тужилаштву, што је утицало на кашњење свих осталих других вештачења. Истрага која је вођена небројено пута је по медијима оцењена као траљава. Неки докази су мистериозно нестали, урађен је низ противречних медицинских и балистичких налаза који су ометали истрагу, а питање одговорности оних који су то радили никада није постављено.

Замерила се многима

Дада Вујасиновић написала је многобројне репортаже са ратишта, затим серије текстова о београдском подземљу, ратним профитерима, војсци, полицији и неразјашњеним убиствима. Замерила се Жељку Ражнатовићу Аркану када га је после серија убистава у Београду позвала да га пита ко је следећи, а он јој је одговорио: „Ти си следећа, напиши то слободно“. Последња тема којом се Дада бавила била је трговина оружјем. Зато је отишла на последњи службени пут у Санџак, одакле се вратила са поузданим информацијама да српска полиција продаје оружје муслиманима. Сав материјал за књигу и нове текстове наводно је чувала у „зеленој фасцикли“ скривеној у стану која је нестала пошто је пронађена мртва.

Слични пропусти и код Ћурувије

Републички јавни тужилац Загорка Доловац рекла је 2011. да је после 17 година тешко доћи до квалитетних доказа, посебно с обзиром на то да у време када је новинарка убијена, увиђај и истражне радње нису квалитетно обављени. Постоје индиције и да су докази намерно скривани. Незахвално је говорити да ли иза свега стоји тадашња Државна безбедност, али начин на који је рађен увиђај у случају Славка Ћурувије указује на сличности у пропустима који су почињени у обе истраге казала је Доловац.

Зна се ко су наручиоци

Пре неколико родитељи Даде Вујасиновић тврдили су да знају ко су наручиоци, а ко директни извршиоци убиства. Иза злочина стоји тајна служба ДБ. Дошли смо до сазнања ко би могао бити организатор. Знамо да су у „Дуги“ радили агенти Државне безбедности (ДБ) и Контра-обавештајне службе Југословенске армије КОС. Имена и детаље не желим да износим, јер очекујем да то уради званична истрага казао је Радислав Вујасиновић после смрти своје ћерке.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси