Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Би-Би-Си се спрема за борбу за опстанак
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 05. 2015.

Извор: Вечерње новости, Танјуг

Би-Би-Си се спрема за борбу за опстанак

ЛОНДОН - Највећи европски јавни медијски сервис, британски Би-Би-Си, највише је стрепео од тога да Британија на парламентарним изборима добије већинску конзервативну владу, али се догодило управо то, објавио је сајт Политико.

 Премијер Дејвид Камерон није ни завршио са представљањем свог новог кабинета ове недеље, кад је британска штампа објавила да је почео рат његове владе са корпорацијом Би-Би-Си.

Именовање чврстог конзервативца и бившег саветника некадашње британске премијерке Маргарет Тачер Џона Витингдејла за министра задуженог за медије представља, по оцени британске штампе, тек почетак бруталне борбе око будућости Би-Би-Сија у наредних 18 месеци.

Степен непријатељства новог британског министра за медије према Би-Би-Сију је, у неким штампаним медијима, био преувеличан до комичних размера, али су улози кад је у питању будућности те медијске куће већи него икад, пише Политико.

Преговори ће бити тешки, а британски јавни сервис би на крају новог петогодишњег мандата конзервативне владе могао да буде значајно другачији него што је сад.

Иако је Би-Би-Си уреднички независан од владе у Лондону, он се финансира већином из државног буџета, из којег покрива 3,7 од укупно 6,9 милијарди фунти сопственог буџета.

Пред том медијском корпорацијом је сада изазов да постигне договор о свом финансирању са владајућом Конзервативном странком, чији чланови константно оптужују Би-Би-Си да је левичарски настројен и који су током предизборне кампање обећали да неће повећавати износ од 145,5 фунти (203 евра), колико грађани Британије годишње плаћају за финансирање јавног сервиса.

"Торијевци крећу у рат против Би-Би-Сија", бомбастичан је наслов у "Дејли Телеграфу" након вести о именовању Витингдејла за министра за медије, док је наслов "Тајмса" гласио: "Камеронов пуцањ упозорења за Би-Би-Си"

Би-Би-Си, са својих девет телевизијских канала, 16 радио станица и једним од најпосећенијих сајтова са вестима на свету, бори се против укидања обавезне претплате, за коју тврди да је најпоштенији и најбољи механизам за финансирање јавног сервиса.

Та медијска кућа тврди да је већ смањила трошкове за око једне милијарде фунти, као одговор на финансијска ограничења која јој је наметнула претходна влада, и упозорава да ће без повећања свог годишњег буџета бити угрожен квалитет њеног програма.

Како тврде челници Би-Би-Сија, у опасности је, ни више ни мање, њихова способност да јавности обезбеде слободно, широко доступно новинарство и забаву чији су конзументи чак 96 одсто британске популације сваке недеље.

Критичари тог јавног сервиса, међу којима је и већина чланова Конзервативне странке, нимало не саосећају са тим аргументима. Неки желе да претплата буде смањена, а неки чак и укинута, а да је замени добровољно плаћање претплате.

Витингдејлово именовање за министра за медије је било неочекивано, иако је он веома квалификован за ту позицију јер је између 2002. и 2005. двапут био заменик министра културе.

Његови ранији коментари о томе да је претплата застарели и регресиван метод финансирања јавног сервиса се сада поново извлаче и стављају на насловне стране, као доказ намере нове владе да радикално измени Би-Би-Си.

Истина је, међутим, мало комплекснија, истиче Политико, наводећи да Витингдејл заиста подржава реформу јавног сервиса, али је он истовремено и далеко саосећајнији према Би-Би-Сију од многих његових страначких колега.

За разлику од његових претходника на месту министра културе, Витингдејл добро познаје проблеме који погађају Би-Би-Си и побринуће се да евентуална реформа јавног сервиса буде добро осмишљена, тврде политичари и медијски челници који га познају већ годинама.

"Он је далеко најбоља особа која је могла да буде именована за министра за медије", истакла је директорка консултантске фирме "Ендерс аналисис" Клер Ендерс, док је лабуристички посланик Бен Бредшо изјавио: "Његови ставови према Би-Би-Сију су заправо далеко мање непријатељски у односу на ставове неких других заступника из редова Конзервативне странке."

Генерални директор Би-Би-Сија Тони Хол је у мејлу упућеном јуче запосленима у тој медијској кући најавио да ће наредних месеци изнети предлоге за "процват куће у време интернета" и поручио: "Сигурно је да ће уследити жива и оштра дебата о будућности Би-Би-Сија и његовој улози у јавном животу. Тој дебати треба да приступимо самоуверено. Би-Би-Си је национално благо, али наравно не може да буде имуно на промене."

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси